Марти: Немам информације о формирању посебног тима

Известилац Савјета Европе (СЕ) за трговину људским органима на Косову Дик Марти изјавио је у Стразбуру да није добио "никакву званичну информацију” о припреми посебног тима и специјалног тужиоца Еулекса за истрагу тих злочина. Марти је, говорећи у Пододбору за људска права Европског парламента, нагласио да није на њему да оцењује да ли је тај […]

петак, 8 јула, 2011 / 08:08

Известилац Савјета Европе (СЕ) за трговину људским органима на Косову Дик Марти изјавио је у Стразбуру да није добио "никакву званичну информацију” о припреми посебног тима и специјалног тужиоца Еулекса за истрагу тих злочина.

Марти је, говорећи у Пододбору за људска права Европског парламента, нагласио да није на њему да оцењује да ли је тај тим способан или не.

Он је, међутим, подвукао да јесте „важно да истражне власти буду заиста независне, да буду стручне и овлашћене да истражују ван Косова, поготово у Албанији”.

„Пресудно је и да суд не буде повезан са локалним властима на Косову”, истакао је известилац СЕ.

Званичници Европске уније, укључени у рад Еулекса, агенцији Бета претходно су пренели да ће за суђења на темељу истрага Еулекса о налазима СЕ бити надлежан Окружни суд у Приштини.

Марти је јуче у Европском парламенту предочио да ће „свједоци говорити само ако им је гарантована заштита”.

„Нисам ја тај који ће утицати на њихову одлуку, а неки од свједока својим исказима оптужују сами себе за учешће у веома страшним злочинима”, желио је да упозори Марти.

Челници Еулекса су у више наврата тврдили да су у вези „с Мартијевим тимом”.

Заменик шефа те мисије Европске уније за владавину закона на Косову, Енди Спаркс је у уторак изјавио франкфуртским „Вестима” да је Еулекс способан да заштити свједоке, као и да је Еулекс у више наврата био у контакту с Мартијем и његовим тимом.

„Још треба да утврдимо на који начин ћемо радити с добијеним подацима”, рекао је Спаркс.

Спаркс је рекао да око заштите свједока „неће бити сарадње с косовским властима”.

Известилац Савјета Европе је у излагању и расправи с посланицима пододбора Европског парламента, поновио три битна услова за поуздану истрагу.

Ти услови су да сведоци буду заштићени, да истражни тим има овлашћење да ради ван Косова, да суд нема везе са локалним властима и да, с обзиром на то да на Косову не постоји закон о заштити свједока, за то буде створен и правни основ и оквир.

Марти је, одговарајући на питања посланика ЕП, рекао да не жели да коментарише предлог Србије да Савјет безбедности УН има улогу у истрази о трговини органима на Косову као ни иницијативу Еулекса.

Он је посебно подвукао да није на њему да говори да ли је радна група Еулекса способна да заштити свједоке или не.

„Нисам о томе добио никакву званичну информацију”, рекао је Марти одговарајући на питање Улрике Луначек, аустријске посланице и известиоца ЕП за Косово, нагласивши да не постоји ниједна конкретна законска одредница на Косову којом би била гарантована заштита свједока.

Инсистирајући на потреби да и истрага и суд буду независни, Марти је подсјетио да су неки високи функционери УНМИК-а после вишегодишњег службовања промијенили радно мјесто и постали саветници челника власти у Приштини.