Марс ће бити проучаван с руске платформе за слијетање

Руски научници праве платформу за слијетање ради проучавања Марса. Рад се одвија у оквиру руско-европске мисије "Егзомарс-2018". Осим тога, Москва ће испоручити 14 јединствених научних прибора за проучавање Црвене планете. Њих су направили стручњаци Института за космичка истраживања (ИКИ) РАН и инжењери НВО "Лавочкин". Руску платформу за слијетање ће заједно с ровером ЕКА од 300 […]

недеља, август 17, 2014 / 11:36

Руски научници праве платформу за слијетање ради проучавања Марса. Рад се одвија у оквиру руско-европске мисије "Егзомарс-2018". Осим тога, Москва ће испоручити 14 јединствених научних прибора за проучавање Црвене планете. Њих су направили стручњаци Института за космичка истраживања (ИКИ) РАН и инжењери НВО "Лавочкин".

Руску платформу за слијетање ће заједно с ровером ЕКА од 300 килограма на Марс допремити десантни модул, који је направљен у НВО „Лавочкин“. Након што се ровер спусти с платформе за слијетање, он ће почети да ради по научном програму. Платформа је предвиђена за посматрање различитих процеса на планети, рекао је за „Глас Русије“ научни руководилац пројекта „Егзомарс“ с руске стране, сарадник ИКИ РАН Даниил Родионов.

Ова платформа је дугорочна и ради минимум једну марсовску годину – што износи двије земаљске године. Научне задатке рјешава зато што је толики њен вијек. Главни је мониторинг климатских услова на површини Марса. Ово је важно због стварања климатских модела планете, који ће се користити приликом њеног даљег освајања, укључујући човјеков лет на Марс.

Платформа је стационарна. Ово омогућава свестрано испитивање површине и атмосфере у одређеној тачки у току дугог времена. Важан задатак такође представља проучавање унутрашње грађе Марса, његове сеизмичности и радијационе атмосфере. Ради рјешавања научних задатака планирано је да се на Црвену планету достави око 50 кг различите апаратуре. То су камере за потпуно снимање рељефа, метереолошки комплекс за мјерење температуре, притиска, брзине вјетра и влажности. Важну компоненту такође представљају инструменти за узимање узорака тла и различити спектрометри. Између осталог, ласерски и неутронски спектометри с дозиметром за испитивање атмосфере и за мјерење нивоа радијације.

Док за орбитни дио лета и ровер одговарају Европљани, за сву научну апаратуру, а то је 14 различитих инструмената – потпуно одговара Русија, истиче Родионов:

Већина инструмената се не прави од нуле. Они имају историју. Важно је да се разумије да је Русија имала амбициозне планове у погледу стварања мреже станица за слијетање на Марс. Дио инструмената, концепције и научних задатака су преузети одатле, како би се користили већ постојећи материјали. Осим тога, већина инструмената је испробана у пракси. Између осталог, неутронски спектометар већ ради на америчком роверу. И већина инструмената има историју која потиче од претходних руских пројеката „Марс-96“ и „Фобос-грунт“.

По ријечима представника ИКИ РАН могуће је да ће се користити један или два европска инструмента. Ипак, „главну тежину посла или радост због рада с платформом за слијетање осјетиће Русија,“ рекао је у закључку руководилац пројекта „Егзомарс-2018“.Оставите одговор