Маровић тражио да га Амфилохије посјети у затвору

Предсједник политичког савјета ДПС Светозар Маровић тражио је од Вишег суда у Подгорици дозволу да га у спушком затвору посјети митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Маровић, који се у истражном затвору налази због сумње да је учествовао у незаконитим радњама приликом продаје земљишта у мјесту Пријевор, упутио је надлежнима захтјев да га посјети владика Амфилохије. Како сазнаје […]

понедељак, 11 јануара, 2016 / 10:02

Предсједник политичког савјета ДПС Светозар Маровић тражио је од Вишег суда у Подгорици дозволу да га у спушком затвору посјети митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Маровић, који се у истражном затвору налази због сумње да је учествовао у незаконитим радњама приликом продаје земљишта у мјесту Пријевор, упутио је надлежнима захтјев да га посјети владика Амфилохије.

Како сазнаје „Дан”, молба ће данас бити предата дежурном судији за истраге Вишег суда у Подгорици.

Митрополит Амфилохије већ се састао са члановима породице ухапшеног Маровића, са којима се договорио о детаљима посјете.

Маровић је ухапшен средином децембра по налогу специјалног државног тужиоца због постојања основане сумње да је извршио продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја путем подстрекавања извршеног на организован начин.

Коментаришући оптужбе да је Маровић са саучесницима у послу око продаје земљишта изнад Јаза оштетио буџет за око милион и по евра, митрополит Амфилохије је у недавном интервјуу за „Дан” казао да нико није безгрешан.

Он је том приликом казао да је са великом тугом и бригом пропратио хапшење Светозара Маровића, „као и сва друга хапшења”. Митрополит је критиковао премијера и предсједника ДПС-а Мила Ђукановића због хапшења свог дугогодишњег првог сарадника.

„То је хапшење својих најближих сарадника, као највећих криваца, по својој вољи или под нечијим притиском, ради оправдања да се боримо против криминала. То не доноси добро никоме, а показује да је власт изнутра разједена и раслојена, да једе саму себе. Што се тиче Маровића, нико није безгрешан. У реду, треба да се испита стицање његове имовине и имовиие његове породице, али нека човјек остане ондје гдје је. Сви га знамо и познајемо, зашто тако понижавати свог друга? Тиме понижаваш себе а не постижеш правду коју хоћеш да постигнеш на неправди. Испаде да су Маровић и његова породица главни криминалци у Црној Гори. Народ зна и види да је овдје био заједнички подухват у том погледу“, казао је митрополит Амфилохије.

Лисице на руке директора политичког савјета ДПС-а стављене су након што су његов син Милош и стрина Мирјане ухапшени због сумње да су учествовали у истом незаконитом послу. И његова кћерка Милена Маровић Богдановић била је ухапшена због сумње да је учествовала у малверзацијама приликом изградње објекта Тржног центра Плаза и концертног платоа на Јазу.

Маровић је на саслушању у тужилаштву негирао кривицу, тврдећи да у спорном периоду није обављао функцију коју је могао злоупотријебити приликом продаје земљишта у Пријевору. Ипак, одређено му је 72часово задржавање, а након тога и притвор у трајању до 30 дана. Недуго након тога, његов син Милош је са Специјалним државним тужилаштвом склопио споразум о признању кривице. Према том договору, који наредних дана треба да потврди Виши суд у Подгорици, млађи Маровић ће платити 380.000 евра и одслужити казну од годину дана затвора због незаконитих радњи које је предузимао.