Мароканска рука Либијски свраб не чеше?

Мароко ради на политичком рјешењу за кризу у Либији, изјавио је данас извор из Министарства спољних послова ове земље, након што су се марокански званичници ове седмице састали са представницима пуковника Моамера Гадафија и побуњеника. Извор није саопштио детаље о томе колико су дипломате близу споразума, нити како би тај договор могао да изгледа. "Марокански […]

петак, 22 априла, 2011 / 23:58

Мароко ради на политичком рјешењу за кризу у Либији, изјавио је данас извор из Министарства спољних послова ове земље, након што су се марокански званичници ове седмице састали са представницима пуковника Моамера Гадафија и побуњеника.

Извор није саопштио детаље о томе колико су дипломате близу споразума, нити како би тај договор могао да изгледа.

"Марокански напори ограничени су на хуманитарну помоћ и рад на постизању политичког рјешења кроз дијалог", рекао је Ројтерсу овај извор.

Такво рјешење требало би да "уважи аспирације либијског народа и осигура повратак стабилности, што је веома важно за Средоземље и подсахарску Африку", додао је званичник који није желио да буде именован.

Марокански министар спољних послова Тајеб Фаси Фихри састао се са званичницима побуњеничког Националног прелазног савјета прије два дана, а почетком седмице разговарао је и са једним Гадафијевим изаслаником.

Мароко је једина држава са сјевера Африке која отворено учествује у разговорима са западним силама поводом кризе у Либији.

Политичка иницијатива Афричке уније за окончање грађанског рата у Либији пропала је прије двије седмице, послије чега су Гадафијеве снаге почеле артиљеријске нападе на град Мисурату, а побуњеници објавили да не може бити договора док је Гадафи на власти.Оставите одговор