Марковић: Повећати улагања у Бардачу

Директор Пољопривредног института Републике Српске Михајло Марковић заложио се данас у Словачкој, на Рамсарској конференцији земаља Европе, за већа улагања у заштиту природног резервата Бардача код Српца. Марковић је изјавио Срни да се овај научни скуп одржава у организацији Свјетске рамсарске конвенције и Рамсарског комитета, чији је задатак заштита мочвара и јединствених рамсарских мјеста у […]

петак, септембар 30, 2011 / 20:28

Директор Пољопривредног института Републике Српске Михајло Марковић заложио се данас у Словачкој, на Рамсарској конференцији земаља Европе, за већа улагања у заштиту природног резервата Бардача код Српца.

Марковић је изјавио Срни да се овај научни скуп одржава у организацији Свјетске рамсарске конвенције и Рамсарског комитета, чији је задатак заштита мочвара и јединствених рамсарских мјеста у свијету, којима припада и Бардача.

Марковић је научни експерт за ову област. Он је урадио Програм резервата Бардача којег је прихватио Свјетски Рамсарски комитет, те 2007. године Бардачу прогласио рамсарским мјестом које због специфичне флоре и фауне има међународну заштиту.

На површини од 670 хектара у Бардачи живи 178 врста птица од којих су неке јединствени примјери.

Рамсарска конвенција је конвенција о мочварама која је настала као плод борбе за заштиту мочвара 2. фебруара 1971. године у иранском граду Рамсару. Дан усвајања конвенције проглашен је Међународним даном заштите мочвара.Оставите одговор