Марковић отворио изложбу српских фресака у Фиренци

Српски министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић свечано је отворио сталну поставку копија српских фресака у базилици Санта Кроче у Фиренци. Поставка је смjештена у простор гдjе се налазе гробови Микеланђела и Галилеја, као прва стална поставка у том простору која не припада италијанској умjетности, саопштило је данас министарство културе. „Мостови спајају обале, […]

среда, новембар 30, 2011 / 15:08

Српски министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић свечано је отворио сталну поставку копија српских фресака у базилици Санта Кроче у Фиренци.

Поставка је смjештена у простор гдjе се налазе гробови Микеланђела и Галилеја, као прва стална поставка у том простору која не припада италијанској умjетности, саопштило је данас министарство културе.

„Мостови спајају обале, а људе само ако су они сами спремни да крену једни другима у сусрет. То што су фреске по други пут у базилици Санта Кроче говори управо о тој жемљи за новим сусретом и међусобним упознавањем”, рекао је Марковић отварајући изложбу у уторак.

Министарство културе је за израду поставке ангажовало Галерију фресака.

У Фиренци су изложене копије фресака Мироноснице на гробу Христовом, Богородица из Благовести и Велики празници из манастира Милешева, Пастири из Родења Христовог и Купање Христа из Рођења Христовог из манастира Сопоћани, Смрт краљице Ане Дандоло, мајке краља Уроша I из манастира Сопоћани, и Краљица Симонида и краљ Стефан Урош II Милутин из манастира Грачаница.

Изложба „Србија, земља фресака” била је фирентинској публици представљена у априлу ове године, а због великог интересовања била је продужена за мjесец дана.

Та поставка представља малу антологију српског средњовековног стваралаштава, од Студенице до Каленића. Чини је више од 20 копија фресака, бројни одливци камене пластике, као и макете манастира Сопоћани и Милешева.

Излозба „Србија, земља фресака” први пут је представљена 2007. у Стразбуру, а потом и у Клагенфурту (Целовцу) и Љубљани. Прошле године је гостовала у Паризу и Бриселу, а ове године ју је, поред публике у Фиренци, видjела и публика у Ватикану и Витербу.

Базилику Санта Кроче у Фиренци годишње посjети око два милиона људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *