Марко Шикуљак: Правда за Џомбића. Александра!

Некако сам одраније замислио да је ово добар наслов. Знао сам шта ће бити, а и привлачи пажњу.

понедељак, 3 децембра, 2012 / 09:39

Било ми је жао Александра Џомбића. Није он закувао ништа од овога што се сада мора покусати. Одлуке о штедњи и смањивању плата буџетским корисницима дио су раније уходаног система. Продај, потроши, задужи се, троши, затим штеди, да би се поново задужио. Такви услови.

И онда му, ко ником његовом, изађу на улице радници. Буџетски. На протестима се обично врло лако види које је стање, очекивање и ниво очаја. Ваљда се сјећате како је то изгледало на протестима док Додик није дошао на власт. Било је баш жучно. Додик је научио лекцију, они који су били предводници маса остали су уз њега, а након што је продат Телеком, почели су да ђипају приходи буџетлијама.

Сад ти исти предводници одједном против нашег Џомбе. На челу радника, у својој другој младости, министарка социјаног мира и синдикалног спокоја. Министарка по примањима наравно. Има још бар три јахача социјалног мира, са министарским примањима, које би могли припустити на премијера.

Стерилни игроказ

Нико од оних који су шетали Бањом Луком се не нада и не очекује да ће им плате остати исте. А и шта промијенити, кад ништа не траже. Било би занмљиво направити неку Кефалицу, и питати све “шта је то буџет?”. Како замишљају да се ништа не промијени? У буџету нема пара. Ако би њима остале исте плате, морало би се узети некоме другом.

Да су у праву, кад кажу да се има на некоме другом штедити, у праву су. Један просјечан одборник у скупштини било које општине, углавном запослен мимо тога, кошта између 5 и 9 пута онолико колико уштедите на једном наставнику који прима 1000 марака мјесечно.

Али, господо са буџета, дрзните се, па тражите то! Прихватили сте игру, ћутали сте кад су вам долазиле нове, прекобројне колеге. Кад је враћано достојанство изједначавањем плата са
Федерацијом, кад се крадуцкало на све стране. Они који су се бунили испадали су смијешни, и без подршке. Било је много боље него онима који немају посла, и оних који су код приватника.

Али прихваћена игра има своја јасна правила. Сљедећи корак је врло јасан: Или ће бити смањења, или ће плата почети да касни. Прво десет, па двадесет дана, па двије плате у три мјесеца, и све тако.

Ненадокнадивости

Грешке које смо сви направили не исправљају се без посљедица. Може се читава власт промијенити, али по овом питању неће ништа. Вријеме се не може вратити, као ни прилика коју смо имали. Умјесто да се, као сада, зазивају стране инвестиције, са новцем од приватизације Телекома могле су се направити електране које се сад планирају у страном власништву. Заправо, да се тад почело, до сада би већ радиле.

Потребан нам је излазак из кутије, а не да се вртимо у њој. Да не причамо да ли су у праву радници на улицама, или им је боље него другим, који ни не смију помислити да се буне. Сви су у истом кошу. И ова несретна власт је у њему. Питање је само да ли уопште не знају да су продали будућност своје дјеце, или смишљено играју на то да ће бити посредници између колонизатора и домаћих колонизованих.

На крају остаде Џомбић, чија хиротонија за премијера је била праћена коментарима да је погодна личност, да се у правом моменту његовим пепелом поспе владајућа странка, направи змијски свлак, и крене у борбу за одржање. Може бити. Али и Џомбић је знао у шта се упушта и кој су правила игре.

Било је лијепо док је трајало.0 КОМЕНТАРА

 1. Kad tad sve dođe na naplatu.Ovi što su protestovali su biračko tijelo ovih koji im sada smanjuju plate.Realno gledajući uvažavajući sadašnje teško ekonomsko stanje,plate i ovih su male.Ali šta onda reći za plate onih koji moraju da zarade i za poslodavca,sebe i ove što sisaju budžet.Zovu ih realni sektor,a mnogo bolje zvuči proizvodni radnici.Radnici koji svojim radom stvaraju novu vrednost.Kada su mnogi radnici iz proizvodnje ostajali bez posla nije bilo solidarnosti ovih što sada protestuju.Sada kada je mečka zaigrala i pod njihovim prozorom,sada traže solidarnost i ovih prvih.Mišićka reče da je ovo borba za sve radnike.Pa što onda ranije ne organizova proteste.Gde nestade radničke solidarnosti.
  I da se razumijemo.Vođama ovih sindikata nimalo ne vjerujem.Čim dođu u pitanje njihove privilegije,okrenuće leđa radnicima.Živi bili pa vidjeli.

 2. док је капало, капало је. а сад, нема назнака да би се уопште нешто промијнило, напросто, скреши у буџету, да се дигне нови кредит, до тада, надајмо се. Уговорио миле много уносних послова са чеченом

 3. Има правде и за џомбића, има, ту је на грани првог дрвета, само га треба тамо окачити нек виси!

 4. Ma sve si ti u pravu. Po meni ljudi koji protestuju su u pravu samo zato što postojki neko odgovoran za vođenje politike koja je na koncu dovela do narušavanja (i) njihovih prihoda. Nažalost, scenario se i dalje zasniva na kontinuitetu, a već i vidovita Džemila vidi kuda nas vodi kontinuitet.
  Pošto kriza vlade može da bude samo parlamentarna, ostaje da SNSD izvrši hara-kiri, jer su poruke sa lokalnih izbora uspješno zamotali u sedam velova samozavaravanja.
  Zaista ne postoji nikakav valjan izgovor za ovako loše vođenu politiku kontinuiteta. Kada SNSD kritikuje prethodnike ne priznaje im ni rat, ni poratnu bijedu kao olakšavajuće okolnosti, a sada ispada da je SEKA nešto najgore što je moglo da nas zadesi.:P

 5. Rakovicu
  Nema spasa ni Cvijanovicki ni njoj slicnima zato i jeste imala onakve izljeve bijesa i mrznje. Mogla bi uskoro ostati bez lagodnog zivota koji joj je omogucio Mile.

 6. Како то да Џомбић није „закувао ништа од овога што се сада мора покусати“…

  биће да је неко други био министар финансија?

 7. Postirao sam vise puta raniji komentar Dr.N.Stevandica koji i ovom prilikom postiram :
  Уз извињење свима који би се у овој колумни евентуално могли препознати, упућујем апел СОЦИЈАЛНОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ у Републици Српској. Надам се да ће та интелигенција спознати да се ови, тренутно владајући, неће промијенити. Неће мање красти, неће престати са демагогијом и неће пружити шансу способним, већ лојалним и пробраним. Задужиће нас више, а поштовати мање. Србоваће из интереса, као што и све друго раде само из интереса. Ентузијазам им је непознат, а можда и штетан. Биће им драго да се образовани и паметни иселе из РС, јер ће тако лакше и дуже владати…

  Па није ваљда да у Републици Српској не постоје интелигентни бирачи, односно одговорни људи који здраво расуђују, а који нису корисни идиоти?

 8. Postirao sam vise puta raniji komentar Dr.N.Stevandica koji i ovom prilikom postiram :
  Уз извињење свима који би се у овој колумни евентуално могли препознати, упућујем апел СОЦИЈАЛНОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ у Републици Српској. Надам се да ће та интелигенција спознати да се ови, тренутно владајући, неће промијенити. Неће мање красти, неће престати са демагогијом и неће пружити шансу способним, већ лојалним и пробраним. Задужиће нас више, а поштовати мање. Србоваће из интереса, као што и све друго раде само из интереса. Ентузијазам им је непознат, а можда и штетан. Биће им драго да се образовани и паметни иселе из РС, јер ће тако лакше и дуже владати…

  Па није ваљда да у Републици Српској не постоје интелигентни бирачи, односно одговорни људи који здраво расуђују, а који нису корисни идиоти?

 9. Доктор је један од ријетких на политичкој сцени код нас који испаравно перцептује нашу стварност и реалност и што је рекао или је било или ће бити!

  Наш народ је само кратак период своје историје између два рата имао демократију! То се заборавило и сада тај народ мора да научи основне лекције шта је демократија, која није само онај дан кад су избори него и право да се позове и назове и упита заступник „за здравље“ и још понешто!

  Већина људи себе сматра безначајним у том процесу и једноставно игнорише давање свог суда о стању у друштву као да ће им неко нешто поклонити и учинити бољим!

  Можда су тако истренирани заступници у Шведској, Швицарској и које куда по западу, али ми смо овдје на Балкану и код нас се мора другачије интервенисати да добијете права и да вас неко примјети да сте уопште живи и да имате и обавезе али и права у том истом друштву и то сваки дан, а не само једном у 4 године!

 10. intelekt, 07.12.2012. 07:44:30 [59843]
  sasa
  Kad je ovo doktor napisao?

  Mislim da je bilo u 7 mjesecu 2010 – pred izbore.
  Interesantna je cinjenica da se odmah poslije izbora njegova partija uhvatila u „interesno kolo“ sa vladajucom kamarilom.
  Naravno pravdajuci to interesom RS na drzavnom nivou ali bolje upuceni znaju za njihove „seme“ na lokalnom nivou.

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=17&idnovost=767&idizvor=16

 11. Budžetari bi morali da znaju da se plate od 2006 povečane u prosjeku dvostruki a nekima i trostruku kada se država počela pojačano zaduživati, da bi se kroz budžetske plate ubacio novac iz inostranstva u platni sistem jer bi u protivnom nestalo novca. Bilo bi siromastvo smanjena kupovna moć ne bi se imale penzije odakle isplaćivati.
  Zar budžetari stavarno misle da su oni tu platu zaradili tako što su svojim radom pokrenuli ogromnu privrednu aktivnost u zemlji. Naprotiv budžetari iz institucija sistema su uništili privredu ove zemlje a imaju dva i po puta veću platu od radnika u privredi i uništili privredu. Oni koji su uništili privredu za nerad i za nanošenje štete ovom narodu da budu plaćenu u prosjeku toliko 2,5 puta više nego radnici kod privatnika u privredi. Budžetari su nagradjeni uništavanem privrede tako što su im povećaen plate. Pa to je strašno što je ovaj osiromašeni narod dozvolio da ovakva bahatost vlasti u rasipništvu na bužetske plate ostane nekažnjena.
  Svim budžetarima prepoloviti plate a nekim a političarima i više.
  Da li je neko štrajkovao kad su radnici privatizacijom istjerivani na ulici, što sada idu u dnevnicu i preživljavaju od 100 KM mjesečno. Sindikalci kao fol štrajkuju nema ništa od štrajka sve je to izrežirano i dogovoreno, zar ej neko lud da povjeruje da MIšićka, Vrhovac i Jandrić ne igraju ulogu u predstavi za narod koju im je vlada namijenila. Od sledeće godine kako budu pristizale na naplatu one ogromen rate kredita koje su budžetari pojeli svojim platama, iće se na joć veće smanjenje. Budžetari budite srećeni što vas još neko drže po tim kancelarijama da sedite za pare. Pa vidjeli smo da je za 6 mjeseci ove godine zaposleno još 1200 budžetara u državnoj upravi, a tek u drugim institucijama da en govorimo. Za to vrijeem je desetine hiljada radnika u privredi ostalo bez posla.
  Naš probem je što je narod ovde navučen na potrošački standard, što nikad nije bila karakteristika naroda na ovim prostorima. Dati su im tržni centri sa obiljem uvozne robe, i kad jedan prosječan budžetar uparne u jedan prosječan tržni centar od nekoliko hektara površine, on u toj silnoj količini robe izgubi prestavu o stvarnom životu oko sebe pa za tih 1200 prosječne plate pokupuje ogromnu količinu nepotrebne robe. Potroši platu za dan dva, i onda vidi koliko izoblje robe u tržnom centru mu je ostalo nedostupno, pa se počne žaliti na malu platu.
  Pa počena da govori o potrošačkoj korpi od 1800. Zbog budžetarskih plata se prikazuje da je prosjek plate 800 KM, dok radnici u privredi prosječno zarađuju 450-500 KM
  Budžetari si i izazvali inflaciju u ovoj zemlji, jer su svojim povećanjem kupovne moći podigli cijene roba i tako dodatno ugrozili radnike u privredi koji za razliku od nih krvavo rade. Zbog budžetarskih plata je povećan uvoz robe a uništena domaća proizvodnja.

  Poruka Vlade svim budžetarima je:
  KO IZAĐE NA ULICU OSTAĆE NA ULICI!
  Idemo na dalje uspiješno kresanje plate budžetarima i slesdeće godine, koji su prezadužili ovaj narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *