Марко Шикуљак

Марко Шикуљак: Мило, Миле и празно скандирање

Прије неког времена посланици Демократског фронта су прекинули обраћање премијера Црне Горе Мила Ђукановића скандирањем – Мило лопове.

четвртак, 26 маја, 2016 / 07:28

Нешто касније, Младен Босић није одолио атмосфери на протесту опозиције у парку Младен Стојановић, па је позвао присутне на скандирање: Миле лопове.

Није јасно зашто су се опозициони посланици у Црној Гори након 20 година одлучили да прекидају са праксом учтиве расправе у парламенту, по којој су били чувени. И шта тиме добијају. Није јасно шта Босић очекује да ће добити тиме што маса Додику скандира да је лопов.

Да заиста познају како размишља народ којим би жељели владати, знали би да на овом простору, бити лопов, а бити на власти, није никакав хендикеп. Напротив.

Народ о коме причамо измислио је тако бруталне тезе као шт су "Тито је крао, али и народу дао", а нема владара коме нису приписали поклич: Гласајте за мене, ја сам се накрао, а опозиција ће тек да краде".

Начелнику једне општине у Српској, чија политичка опција није била подударна са оном на републичком нивоу грађани су приговарали да " не зна украсти ни себи, а како ће обезбиједити нешто за град". Урбана је легенда да се у Билећи избори добијају тако што кандидат за начелника као најзначајније обећање изрекне: Док сам ја начелник, ДГС неће ући у ваша села!

Е, са таквим народом неко зна, или не зна. Ако неко мисли да гласачи СНСД по питању криминала имају другачије мишљење о Додику, него што га имају гласачи опозиције, у велико је заблуди.

"Јесте лопов, јест нас задужио, али брани Српску". То је кључна реченица коју ћете чути чак и од гласача опозиције. Управо је тај утисак, да је Додик преузео националну причу предност коју већ десет година опозиција не може да надокнади. Управо са те стране Додик диктира темпо, а препуштањем те теме опозиицја је постала рањива на свако измишљање немира, удара, наранџасте револуције…

Дакле, није небитно какав је слоган, јер он треба да зада јак ударац. Тако су, на примјеру Црне Горе, Момиру Булатовићу викали "пи*ко брката", Милошевићу "Слобо Садаме", данас "Вучићу педеру" а Додику су Борчеви навијачи (што је тада одредило ток избора) скандирали "Миле усташо".

Но питање је колико је такав маневар за актуелну опозицију могућ без припадајућих ломова. Додик лагано плови на имиџу чувара Српске, "јединог који може да се супростави странцима" а у одрађивању хонорара његове апологете спомену и независност (без помињања референдума).

А ту има толико простора да се начне ово наизглед добро брањено Додиково крило. На примјер, треба добро проучити како су до независности дошли Црногорци, који су десетогодишњицу исте прославили прије пар дана. И видјети да се у Српској, ма колико се прича о независности, не ради ништа од онога што се радило у Црној Гори. Јесте, било је тамо крађ на референдуму, јесте, прогледали су им кроз прсте и у једра дували странци, али… радили су они много тога што у Српској владајући политичари сматрају беспотребним трошком.

Није без разлога једна од централних емисија у дану обиљежавања 10. догишњице референдума у Црној Гори била емисија о еманципацији њихове културе. О томе како су измислили своје пјеваче, глумце, филмове, музеје, представе. У реду, и даље сисајући све ресурсе које им на изволте нуди Београд.

Не без разлога, кад год пребаците на оно што од РТЦГ можемо видјети путем кабловске, неки је документарац са темом од Црнојевића па до неког нама крајње непознатог војводе. Продукцијски јадно, али урађено. Све оно што Дучић, Шантић, Кочић, Васо Пелагић, Гавро Вучковић Крајишник и остали могу само да сањају, јер је РТРС служи за удомљавање сумњивих лица.

Нема независности прије филмова о устанку против Турака 1875, устанку против усташа 1941, прије Твртка, Кулина и Часлава. Ни политичке, а ни оне битније, духовне.

Но тако је то са умовима сужених погледа и интересовања. Коме може да падне на памет да се рушење власти на улици направи за један дан, томе је сасвим нормално да помисли и да се независност прави преко ноћи…0 КОМЕНТАРА

 1. Република Српска није српска памет,силџије из ЈНА могле су тенковима и силом нешто заокружити али би то прије или касније пропало као РСК.
  Зато Српска и пропада немамо антикомунистичко руководство,интелектуалце који су спремни задивити Запад и добити њихово поштовање.
  Гледам јутрос снимак оног говеда Зоке,дрогиран и унезвјерен од алкохола узео микрофон да риче ко Коста по Брчком.
  Таквима запад да да подршку или поштовање или тек независност,можда да ова земља лежи на нафти ко Саудијска Арабија а пошто није тако може само нестати.
  Мило је ипак лоповчина а не слијепац као ови што мисле да виде како је он лопов.

 2. Pa ne bih se slozio da je to prazno skandiranje.
  Mora doci do transparentnosti u djelovanju ove dvojice bivsih kosarkasa jer na kraju krajeva njihovo licno bogastvo je direktno proporcionalno javnim izlivima ljubavu za „svoju“ domovinu a obrnuto proporcionalnu stvarnom ucinku na podizanju standarda njenih stanovnika.

  Zato mkladi pakuju kofere i odlaze u jednom pravcu

 3. Karabaja,26.05.2016. 09:14:22
  Grešiš razlika je ogromna. Ja sam u više navrata od 95 živio i radio u crnoj gori i milo jeste mafija ali dosta pametniji od mile.I kod njih se zna ko može snabdjevati vladu kanc materijalom ali stručni i uspješni ljudi mogu lakše da plivaju.Sticajem okolnostui sam upoznao dosta vrhunskih programera iz Pg i većina njih radi za državu.
  Prije par godina sam radio za firmu koja je bila tako organizovana da je svaki zaposleni imao svoj profitni centar i jedan od zaposlenih radnika SSS je došao na ideju da konkuriše za posao održavanja instalacija slabe struje u zgradama vlade CG.Znajući kako te stvari idu pričao sam viceve na njegov račun iako sam znao da firma ima najjače reference i stručnjake nisam vjerovao da će on dobiti taj posao:I FIRMA DOBIJE POSAO
  .Kasam upitao vrhunskog stručnjaka i čovjeka sa jakim vezama u cg jel moguće da je dobio posao da nije u DPS odgovorio mi je „da je konkurisao za snabdijevanje potrošnim materijalom ne bi prošao jer se zna ko to radi.Ovo su stručni poslovi i mi smo imali najbolju cijenu i jajjače reference i prošli smo“
  Evo nešto na tu temu https://prevrat.com/2015/10/19/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%BF/

Оставите одговор