Марко Шикуљак: Бања Лука, главни град чега?

Вољом муслиманских политичара Сарајево је остало главни град Српске. Нико не зна је ли то добро или лоше. Ради историјске истине, Пале никад нису биле главни град. Тадашње руководство Српске се надало да ће дио другог по величини српског града остати у РС, па су се чекајући тај моменат смјестили на Пале. Кад је Милошевић […]

среда, мај 2, 2012 / 07:12

Вољом муслиманских политичара Сарајево је остало главни град Српске. Нико не зна је ли то добро или лоше.

Ради историјске истине, Пале никад нису биле главни град. Тадашње руководство Српске се надало да ће дио другог по величини српског града остати у РС, па су се чекајући тај моменат смјестили на Пале. Кад је Милошевић Сарајево оставио у Федерацији, администрација је природно пресељена у Бању Луку, као највећи град Српске. 

Природно или не, Бања Лука се затворила и повукла скоро сва административна радна мјеста. Као да мимо ње нема живота. 

Имао сам прилику чуту како једна особа из Бање Луке (по свим параметрима би се могла сврстати у образованији и елитнији дио становништва) у главном граду Српске (Сарајеву, је ли) прича да Федерација и има нешто индустрије, а да је уересу (Федерална ономатопеја за мржи ентитет) сем Станара пустош, ништа не ради. 

Недовољно је оних који у Бањој Луци знају набројати те "вукојебине" које имају електране и руднике који финансирају пријестоничке кабинете и 1001 портпарола. У том дијелу земље дешава се феномен африканизације: Највише ресурса а најмање користи од њих. Већина мјеста је у депопулацији, не рачунајући трговачку Бијељину, локалпатриотске боксит Милиће и заједноорганско Сарајево, нефедерално. Из осталих мјеста се сели. 

Тако крхко стабло на грани држи велику јабуку у виду Бање Луке. И метафорично и буквално, није одрживо. Без пуно филозофије, измјене по којим Бања Лука постаје главни град Српске нема никаквог смисла ако са тим паралелно не иду промјене које дају више овлаштења и новца остатку Српске. Да не кажем регионима. 

Без тога, проглашење главног града је још само једно ново лијечење комплекса. Као што доајени бањолучке раје оснивају разне фестивале и награде, да би међу собом дијелили плакете и награде за животна дјела. Нек смо главни град нечега. А постаћемо и метропола. Средњеевропска. 0 КОМЕНТАРА

 1. BRAVO MARKO

  Veliki sam protivnik toga da se RS dijeli na istok i zapad. Makar i u razmišljanjima. Premali smo mi, šaka jada, da bi se dijelili; dijeliti nas ovoliše isto je kao dijeliti čeljad u kući. Bezobrazno i nedomaćinski. Međutim…

  Je li šumsko bogatsvo na istoku, da li je hidroenergetski potencijal na istoku, sve termoelektrane su ovamo, i rudna bogatstva su, većinom, poslije Brčkog, Semberija nam je žitnica… Sad kad je industrija sahranjena, koji je privredni potencijal Krajine izuzev Lijevče polja?

  Beograd je usisao Srbiju, ostavio je bez sela, i sve što je populacionog, finansijskog i bilo kojeg drugog kvaliteta prigrabio je za sebe. Više je štete Srbiji nanijela takva unutrašnja politika negoli politika Njemačke i MZ. Ne činili li Banjaluka istu grešku? Usisava istok sa tendencijon da se desi: Banjaluka=RS!!!

  Hercegovina, izuzev Trebinja, kompletna izumire. Ostaje bez stanovništva. Takva nikom trebati neće.

  U mojim krajevima, iz godine u godinu, depopulacija je trend u: Rudom, Čajniču, Foči, Višegradu, Novom Goraždu, Rogatici, Sokocu, Han Pijesku, Vlasenici… magistralom sve do Zvornika. Tek tu se nešto (kao) živi. I to zahvaljujući blizini Srbije.

  Krajnje je vrijeme, pet je dvanaest, dara je prevršila mjeru, zadnji je čas… da se počne drugačije razmišljati!

 2. Bravo Marko sunce moje jarko!Samo sto cika prijedor dodaje da je to smisljen , dobro planski potkovan i uspjesno realizovan plan md-francetic ,a sve po nalogu ino mesetara koji ih u svakom pogledu podrzavaju i cuvaju na vlasti.Da nije tako bar bi se ovome dvojcu satrapa omaklo da nesto dobro urade. Nista dobro, a bice jos i gore. Nije nama svaki dan gore, nego iz minuta u minut sve je ociglednije da nam spasa nema.
  Nekidan sam bio u BL. A, ona lijepa, suncem okupana, ali u vazduhu lebdi i visi sto ni u ratu nisam osjetio. To nesto je briga , beznadje, ocaj, sirotinja i bijeda , samo za razliku od ostalih dijelova RS sve to je umotano i upakovano u sareni papir.Tamo nema para za sarene laze, tamo je sirotinja gola.

 3. Добро збори Марко, него шта..

  Колико је у овом моменту небитно или депласирано да ли је главни град Бања Лука или Пале, више је битно одржавање региона у животу, без којих је и овако испресавијана РС сведена на фикцију и претворена у митоманију једног егоманијака!

  Кад постанемо одговорно и свјесно друштво, онда ће нам бити важније како живи наш човјек рецимо у Калиновику и Кнежеву, него да ли је БЛ главни град?

 4. Uff…kakva ekipa te podrzava,blago tebi!

  Sta reci,šturo,bez podataka (ijednog) i statistika,standardne fraze svih onih koji su za „decentralizaciju“.

  U BL zivi otprilike procentualno manje ukupnog stanovništva Srpske nego u zemljama okruzenja u njihovim centrima.

  Mogao si i bolje iskoristiti jutro.

 5. Mr Biggy 🙂 Незгодна ситуација та подршка

  Подаци су овакви: Однос површине у дужине границе РС је барабар са Чилеом, што значи да нам је лоше имати све централизовано.

  Из Невесиња се одјави неколико стотина личних карти годишње.

  Скоро сва привреда нам је енергетици. 4:1 за енергетске објекте. Вишеград се упркос једном од њих преполовио у односу на период до 2000. И тако даље

 6. ШикуљакM

  Ma ja podržavam tu ideju,lanac je jak onoliko koliko je slaba najslabija karika.Moramo biti bar priblizno razvijeni,bez sumnje.

  Ja samo kažem da su sve oči uprte u vlast,a već se decenijama pokazuje da vlast nije u stanju da donese značajniji napredak.Stoga,prionimo na posao.Svizajedno.

 7. Bigeru, jos se nisi otrijeznio pa „razmisljas“. Ma koji posao? Ko radi osim firerove bande? Jedino ako mislis da prionemo na posao da okitimo bandere. E, svaka ti cast. To je prvi korak. Nema nama svitanja i bijelog dana sa firerom i njegovim razbojnicima. Da im svaki fening koji su oteli prisjedne. Dakle bigeru, i ti si da se posvete bandere.
  Pozdravi gospodju majstoricu akrobatike na podu!

 8. Треба радити. Има доста људи који не знају, па да им кажемо гдје су слабе карике. а онда ће они притискати власт

 9. Па то и радимо, сви скупа треба прво да збацимо ове крвопије са власти, ове усисиваче наших муком зарађених пара, а то је најтежи посао, послије тога, треба исто тако муком вратити систем у институције, које ће сваком поштену казну одрезати, мислим на судске, јер без тога, опет се само вртимо у круг!

  У Њемачкој је предсједник Њемачке поднио оставку јер му је нека банка додијелила кредит, а код нас се предсједник снсд-а и самозвани предсједник РС јавно фали како је дао свом балавом сину три милиона марака кредита?
  Зар неко мисли, да се све то може избалансирати само ако ми запнемо радити, ко нојеви набијемо главу у пијесак, па као не видимо ми њих, не виде ни они нас?

 10. ШикуљакM

  Шта ћемо постићи притиском на власт?Ништа.Једни ће заменити друге.

  Промена је у сваком од нас.Фронтал је сам пример за то.Довољна је група људи која жели да ради свој посао.

 11. Uf ,ta selektivna „pravda“ osnivaca sekte mdfasizma!,
  Najcrnji fasizam , totalitarnorobovlasnicko pljackaskomafijasko ZA SVOJ NARIOD genocidno uredjenje.
  Moj komsija jutros kaze: ne bih zalio od svoje sirotinje kupiti najboljeg ovna za mustuluk …
  Trebali su vijekovi proci pa da se rodi tako zlo stvorenje. Totalno , ama bukvalno sve unistiti sto su generacije stvarale, a milion ljudi ostaviti bez kore hljeba.

 12. Ми морамо да развијамо осјећај припадности Републици Српској. Добрим дијелом вежемо свој идентитет за Србију (не желим да будем погрешно схваћена, надам се да је јасно на шта мислим). У томе нам помаже и наш образовни систем, бар је тако било прије неколико година. Сјећам се да смо као гимназијалци радили нека истраживања и да су наши основци нпр. знали да на карти покажу гдје се налази Крагујевац, Јагодина, Ниш…, али нису знали или чак никада нису чули за Калиновик, Чајниче, Братунац…
  Како ћемо у таквим условима да развијамо неки осјећај припадности код ове или неке будуће генерације? Мислим да је то од великог значаја и када говоримо о равномјерном регионалном развоју. Развијање осјећаја одговорности једних за друге. То смо имали у рату, сада у миру то треба само лијепо да препишемо. Неће нама помоћи нико са стране већ морамо да се помажемо међусобно и да нам исељавања из Подриња или Херцеговине, поплаве у Семберији, или нешто овде… буде и лични проблем којег сви морамо, заједно, да рјешавамо.

 13. Po nekima kao Slobodan Vaskovic je ovo MORDOR.
  Po meni Banja Luka tek treba da pokaze da je grad sa intelektualnim potencijalom primjerenom jednom srednje – evropskom gradu. Sada je samo najveca spavaonica u RS-u…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *