Марко Јакшић: Николић признао да је прекршио Устав Србије

Срби са сјевера Косова тражиће да се покрене питање одговорности и смјене предсједника Србије Томислава Николића због кршења Устава Србије када је ријеч о јужној српској покрајини, рекао је Срни потпредсједник Скупштине заједнице српских општина и насеља Марко Јакшић. Он је рекао да је Николић признао да крши Устав Србије тиме што се залаже да […]

уторак, 5 марта, 2013 / 13:49

Срби са сјевера Косова тражиће да се покрене питање одговорности и смјене предсједника Србије Томислава Николића због кршења Устава Србије када је ријеч о јужној српској покрајини, рекао је Срни потпредсједник Скупштине заједнице српских општина и насеља Марко Јакшић.

Он је рекао да је Николић признао да крши Устав Србије тиме што се залаже да Срби на Косову и Метохији имају своју полицију и правосуђе у саставу косовских институција и своје посланике у Скупштини Косова, уз изговор да то чини за добро српског народа у покрајини.

"Ово је преседан у историји да председник призна да крши Устав и зато тражимо да се покрене његова одговорност и смена или да он лично покрене иницијативу за промену Устава Србије на којем је положио заклетву и на тај начин себе аболира од велеиздаје", навео је Јакшић.

Он истиче да сваки састанак у Бриселу изазива велику зебњу и страх код преосталих Срба на Косову и Метохији, а да је јучерашњи потврдио да је тај страх био оправдан.

"Добили смо очигледно јасну поруку да Косово и Метохија полако клизе у независну фантомску државу", рекао је Јакшић, који је и посланик Демократске странке Србије у Скупштини Србије.

Осим Николићеве и поруке из Брисела, каже Јакшић, страх изазива и изјава првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића поводом бриселских преговора да Србе чекају тешка и болна рјешења.

Према његовим ријечима, најавом рјешења којима се заокружује косовска независност и Вучић директно крши Устав и законе Србије, због чега ће Срби са сјевера Косова тражити покретање и питања његове одговорности.

Предсједник Српског националног вијећа сјеверног Косова Милан Ивановић рекао је Срни да по први пут нема снаге да износи своје мишљење и даје коментар на оно што представља директно кршење устава.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да Србија, по Уставу, не би смјела да препознаје Косово као некакву специфичну територију изван аутономије, али да је то предвиђено у Резолуцији Скупштине Србије.

"У Резолуцији смо то предвидели, рачунајући да ће нам грађани то одобрити кроз промене Устава, зато што су наши грађани спремни да се тај проблем једном коначно реши", навео је Николић у интервјуу египатском листу "Ал Ахрам".

Том Резолуцијом, каже Николић, власт у Србији препознаје Косово и Метохију као специфичну територију, признаје да има предсједника, Владу, Устав, полицију, ускоро и војску, али да на тој територији живи и српска заједница.

"Власт у Београду је за српску заједницу предвидела извесну аутономију у оквиру таквог Косова, која подразумева да они имају своју полицију у саставу косовске полиције, своје судство у првом степену у саставу правосуђа Косова и своје изабране органе у саставу органа Косова", рекао је Николић.