Марио Монти у Либану

Италијански премијер Марио Монти допутовао је данас у Бејрут на разговоре са либанским званичницима и у посјету италијанском војном контингенту, који је на челу мировне мисије УН на југу те земље. Монти ће разговарати са либанским колегом Накибом Микатијем, предсједником Мишелом Сулејманом и предсједавајућим парламента Набихом Беријем. Током шесточасовне посјете, Монти ће посјетити југ Либана […]

субота, 7 априла, 2012 / 12:32

Италијански премијер Марио Монти допутовао је данас у Бејрут на разговоре са либанским званичницима и у посјету италијанском војном контингенту, који је на челу мировне мисије УН на југу те земље.

Монти ће разговарати са либанским колегом Накибом Микатијем, предсједником Мишелом Сулејманом и предсједавајућим парламента Набихом Беријем.

Током шесточасовне посјете, Монти ће посјетити југ Либана и састати се са италијанским генералом Паолом Сером, који је на челу снага УН (УНИФИЛ).

Он ће такође обићи и војнике у области Чама на југу Либана.

До јула 2011. године Италија је имала највећи контингент у мировном мисији. Тренутно има 1.226 Италијана у УНИФИЛ-у.

Италија је смањила своје присуство у мировним снагама након бомбашког напада извршеног на југу Либана на њихове војнике у мају 2011. године. Од експлозије је повријеђено шест италијанских војника.

Послије рата између Либана и Израела снаге УНИФИЛ су појачане до 12.500 војника. Њихов главни задатак је одржање прекида ватре између Либана и сусједног Израела.

Монти треба касније да отпутује у Израел на разговоре са званичницима јеврејске државе. Он би сутра требало да се састане са палестинским предсједником Махмудом Абасом.