Марин Топић: Српска је европски аксиом

Човјек из наслова је мостарски умјетник, за кога неки кажу и да је контроверзан, а други да је један од ријетких брутално искрено, без длаке на језику говоре о свему. Толико смо нашли на мрежи. Мостарски сликар Марин Топић дао је интервју Вечерњем листу, гдје се више од умјетности говорило о политици. Говорило се о […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 18:47

Човјек из наслова је мостарски умјетник, за кога неки кажу и да је контроверзан, а други да је један од ријетких брутално искрено, без длаке на језику говоре о свему. Толико смо нашли на мрежи.

Мостарски сликар Марин Топић дао је интервју Вечерњем листу, гдје се више од умјетности говорило о политици. Говорило се о његовој безрезервној подршци Америци и вјеру у исту, па се прешло и на њен уплив у домаће воде.

Оно што нас је понукало да преенесемо дио интервјуа било је његово виђење политичке ситуације у БиХ. Топић оцјењује да је Република српска недодирљива, а да је муслимани у БиХ фиктивно руше, док им је главни циљ почистити федерацију од Хрвата. СДА је главна муслиманска странка, која ће увијек наћи неког подизвођача радова, што је у данашњем случају СДП.

-Сва стратегија бошњачке политичке елите је била виртуално гашење РС-а, јер знају да за то нема никаквих изгледа. РС је аксиом Еуропе. То ће бити задња република у Еуропи која ће се угасити. Значи политика је виртуално гашење РС док задњега Хрвата не истјерају из БиХ. И ова епизода са Златком Лагумџијом је финале. Лагумџија је кажњеничка бојна СДА.

Зашто велики дио Хрвата у БиХ у Милораду Додику види политичара од којега очекују некакву врсту помоћи?

Хрвати га једноставно обожавају.

Колико има психологије у тој причи да би Хрвати хтјели политичара типа Додика у својим редовима?

Не могу Хрвати имати таквога политичара јер су „лукави Латини“. Исто као и Инзко. Срби се тако понашају јер имају традицију државе. Хрвати и Бошњаци за Србима, што се тиче изградње државе, касне барем 20 година.

Кад смо код федералне јединице, имају ли Човић и Љубић капацитет тај пројект реализирати?

Апсолутно. Сазрели су. Свашта их је „трало“ у ових 15 година. Дуго су у политици. Да су само оживјели ХНС, то је величанствено. Отворили су хрватско питање и интернационализирали га. Први пут имају више од 95 посто хрватскога јединства у БиХ и први пут и опорба и власт у Загребу стоје иза њих. Само да су то направили величанствено је. Но треба утемељити и ХАЗУ у БиХ. Без тога нема ништа. Морамо оживјети и ХНК, као и телевизију, и суставно их финанцирати. Потребно је изграђивати свој идентитет у БиХ који смо морали жртвовати због других.0 КОМЕНТАРА

  1. Овај наш преШједник конта да је Богом дан да помогне Рватима у њиховој борби за трећи ентитет. Јој, не могу ово више ни да гледам ни да слушам!! Кад би они нама помогли? Како су нам, кроз историју, помагали? Аха, да, увијек су били вољни да нам обезбиједе превоз и смјештај….до јаме и у њу!
    Кад су везали заставе са муслиманима, кад су нас прегласавали и тако, онда су Србљи били добри само мртви, а сад кад цвијеће постаје коров, треба им СуперДодо да им направи врт(ић)..А он се прима на њихова запомагања к`о фикус..
    Они јесу лукави Латини, ал` ми смо невиђене тупаџије!