Марфијев закон: Амбасадор Сједињених Ентитета Америке у Сарајстану пребацује одговорност на СДА и ХДЗ

Амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи изјавио је након пропалих преговора у Сарајеву о изборном законодавству да блокаде предуго постоје у Федерацији БиХ, док је директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајнхорст истакла да су исцрпљене све могућности страних медијатора, те да је сада све на домаћим званичницима.

недеља, 20 марта, 2022 / 15:33

Марфи је рекао да би грађани добили наду за бољу будућност на путу ка ЕУ да су преговори успјели.

"Сви лидери су нам рекли да сматрају да су постигли одређен напредак, да боље разумију ставове", рекао је Марфи и додао да су се међународни посредници надали да ће политички лидери у БиХ искористити прилику "за историјску побједу за своје грађане".

Марфи је истакао да су постојале компоненте договора који би постигао све циљеве и који би политичким лидерима испоручио све оно што су рекли да им је потребно, али да, нажалост, СДА и ХДЗ то нису могли провести у договор.

Ајнхорстова је рекла да је разговарано и о интегритету изборног процеса, измјенама Устава БиХ, али и изборном моделу за Предсједништво БиХ за чланове који долазе из Федерације БиХ и да је било одређених искорака о питању функционисања ФБиХ.

Према њеним ријечима, лидери су усагласили механизам којим би се спријечиле блокаде именовања Владе ФБиХ или именовања судија Уставног суда БиХ, али је остало спорно питање надлежности федералног Дома народа, због неслагања ставова СДА и ХДЗ-а.

Ајнхорстова је истакла да ово представља губитак, пропуштену прилику домаћих лидера.

Она је навела да је неопходно водити дебате у јавности и у институцијама о овим питањима, не у Неуму и Делегацији ЕУ.