Манолић: Аркан је Хрватима продавао оружје и доказе за Овчару

Јосип Манолић, бивши ознаш, партизан и комуниста, маспоковац, оснивач ХДЗ-а и један од твораца независне хрватске државе, и прије свега, како би се то рекло, „човјек који много зна“, у последње вријеме умије да заталаса јавност у бившој Југославији.

субота, март 19, 2016 / 23:53

Једна од бубица које је недавно пустио је и она да је данашњи лидер ХДЗ био у младости сарадник службе, а у другом дијелу великог интервјуа који је дао за Недељник открио је и да је Жељко Ражнатовић Аркан у вријеме док је рат на просторима Хрватске био у пуном јеку сарађивао са хрватским службама. Према Манолићевим сазнањима који је добио у то вријеме, током 1992. и 1993. године, везе тамошњих служби са Арканом су подразумијевале трговину оружјем, али и трговину доказима за злочине. Према Манолићу, хрватски безбједњаци су преко Аркана дошли у посјед снимака српских злочина на Овчари.

„То је била прљава игра са Арканом. У једном моменту у том међусобном шпијунирању долази до ситуација када треба некоме нешто дати. То је трговина и он је трговао“, рекао је Манолић у интервјуу за Недељник.

„О Аркану и његовим пословима нисам рекао све, нешто ћу још открити у другој књизи. Арканова прича у Хрватској није окончана. Природа пословања била је двојака -интерес старе службе СДС и интерес криминалних скупина које су с Арканом сурађивале у Франкфурту. Изворе бројних спознаја не намјеравам открити, није у питању само заштита извора, у питању су интереси националне сигурности. Дио приче о Аркану везан је и за његову младост на нашем хрватском простору“.

Манолић је за Недељник рекао и да је између српских и хрватских служби било развијено шпијунирање током рата.

„Имали смо случај да смо њих десетак похапсили у Министарству унутарњих послова, јер су радили за противну службу, за КОС и српску службу. То је била читава групација, и то је нерашчишћено остало до краја. Они који су били агенти КОС, они су били доста добро сакривени, њих ни наша ни српска служба није могла лако идентифицирати. И то доста дуго, тек су се у Хагу откривали неки који су били агенти КОС у нашим редовима“, испричао је Манолић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *