Манипулација

Индоктринација је појашњена раније, Гостимир Поповић се овај пут бави њеном сестром – манипулацијом У савременим политичким условима непрестано се говори о разним облицима манипулације од појединаца па до целих друштвених група. Увек када је нешто замагљено и када немамо јасно ситуацију прва асоцијација која нам се јавља је да неко или нешто манипулише с […]

уторак, 26 априла, 2011 / 06:00

Индоктринација је појашњена раније, Гостимир Поповић се овај пут бави њеном сестром – манипулацијом

У савременим политичким условима непрестано се говори о разним облицима манипулације од појединаца па до целих друштвених група. Увек када је нешто замагљено и када немамо јасно ситуацију прва асоцијација која нам се јавља је да неко или нешто манипулише с неким или некима.

Како бисмо дошли до барем мало јасног одређења самог појма и садржаја треба да видимо како се он дефинише у политичкој науци а како функционише у пракси. Манипулација се у теорији најчешће одређује као поступак или скуп поступака са којима манипулатор, користећи симболичка средства, утиче на убеђења, ставове, вредности и понашања што већег броја људи. Основни циљ манипулације се може исказати као жеља да се објекти усмере према својим интерсима и вредностима.

Често се помиње појам “Светски пробем манипулације”, али то не значи да се ради о неком потпуно новом облику утицаја на људе и друштвене групе. Исто тако не значи да је у питању некаква “теорија завере”. Једноставно људи, те политичке и друге организације користе све могућности да би пласирали своје идеје код што већег броја људи и на тај начин остварили своје политичке циљеве у што већем степену.

Међу основне видове савремене манипулације убрајају се: лажно предтсвљање, креација лажних потреба, замагљивање реалних потреба, одвлачење велиоког броја људи од основних животних проблема. У условима развоја савремених технологија, посебно средстава за масовне комуникације, појам и садржај манипулације постаје све актуелнији на свим нивоим а друштвеног организовања.

Када све ово пренесемо на локални политички терен можемо врло лако и са великом дозом сигурности да препознамо манипулације и манипулаторе, посебно у лику и обличју многих међународних организација и снага.

Овде имамо један школски пример, а то је институција Високи представник и сви око њега. Они су заиста постали експерти за манипулисање, а предмет сакодневног интересовања им је у правилу Република Српска и њене институције.0 КОМЕНТАРА

  1. Хау јес но.
    Ето га страшни високи представник са својом страшном брадурином стиже да нам отме нашу драгу Репбулику, бууууу, брррр бој се народе њега! А не оних правих манипулатора који манипулишу овом неписменом свјетином од вијека, па и од 1992. Маниупулатора који се вазда звао власт. Једино прави манипулатор има дрскости да изјави и јавно пљуне у лице оне који су крварили и гинули за парче ове вукојебине. Па онда да изманипулише амортизацију тог свог излета помоћу властитог бркатог потрчка којег носи у џепу. То је школски примјер манипулације.
    Имати осјећај да се ради о некој манипулацији „увијек“ кад је нешто замагљено је сасвим погрешно. Ако имате такав осјећај то је зато што вас је манипулатор изманипулисао да имате такав осјећај и да се око одређене теме створи одређена количина интриге. Праве манипулације, поготово преко масовних мејнстрим медија, се изводе тако да циљана групација створи себи осјећај да јој је све јасно, често та јасноћа буде претјерана, па им је слика јасна до те мјере да постоји само црно и бјело. Онда постоје само лоши и добри момци, ови лоши су саме сотоне а ови добри су сами анђели. Овакву врсту манипулације су Срби добро осјетили на својој кожи, а и даље осјећају послједице. Могу вам гарантовати да је просјечни западњак ’90.-тих мислио за Србе да су сотоне изашле из утробе земље с циљем да покољу што више Муслимана и Хрвата. То је још један примјер манипулације. А о манипулацији којом смо сви управњани и којом нас воде у Нови свјетски поредак бих могао писати на странице. Правилан назив за ову тему је Медијска манипулација, што и постоји као категорија у Комуникологији и Психологији. А г. Поповић је деценијама индоктриниран и манипулисан тако да ни не може да види шта је права манипулација, одакле долази и која је у нас пристуних манипулација опаснија.