Мандић:Доказаћемо крађу пописа у већим градовима

Нова српска демократија саопштила је јуче да не признаје резултате пописа јер сматра да су покрадени и фалсификовани. То је након сједнице предсједништва Нове саопштио лидер те партије Андрија Мандић. Нова је саопштнла да према њиховим подацима у Црној Гори има 33, 03 одсто Срба и 47 процената грађана који говоре српски језик. – Нећемо […]

среда, 13 јула, 2011 / 12:19

Нова српска демократија саопштила је јуче да не признаје резултате пописа јер сматра да су покрадени и фалсификовани.

То је након сједнице предсједништва Нове саопштио лидер те партије Андрија Мандић. Нова је саопштнла да према њиховим подацима у Црној Гори има 33, 03 одсто Срба и 47 процената грађана који говоре српски језик.

– Нећемо прихватити резултате пописа јер не можемо да прихватимо лаж умјесто истине. Нова је пуне двије године уложила припремајући се да попис протекне у фер атмосфери гдје нико никога неће красти. Слали смо поруке и тражили од предсједника државе и Владе и свих важних функционера да попис буде фер и слободан. Нажалост, када је попис завршен дошло је до обраде података вољом онога ко је прокламовао на свом партијском конгресу и у јавности потребу да Црна Гора мора да буде држава једног народа, да преко 50 одсто буде Црногораца а да црногорски бар за један глас буде бројнији од српског а број Срба смањити на ниво да би се могли лако препознати као национална мањина сматра Мандић.

Ниједан од та три прокламована циља, како је додао, „са овако покраденим и фалсификованим резултатима пописа није постигнут".

Како је могуће да за Црногорце имамо тачне податке у децималу, а за Србе погријешимо пет процената?

– Није нам јасно зашто им је требала ова срамота и брука. Зашто им је требало да раде оно што ће се лако доказати. У великим градовима Подгорици, Херцег Новом, Никшићу, Пљевљима и Беранама лако се може утврдити да су крађе на нивоу од пет-шест процената. У малим општинама, као што је Даниловград задржаии су резултати какве има Нова прецизирао је Мандић.

Подсјетио је да су Нова и СНП имале увид у 206.000 пописница. Показало се, истакао је он, да подаци за Црногорце и црногорски језик одступају у стотим дјеловима децимале а када су Срби и српски језик у питању умањено је за по четири процента.

– Неко је на неком другом мјесту донио одлуку и нашао друге који ће послушати и јавно саопштити те податке сматра Мандић, додајући да у „Монстату постоје људи који су били спремни да испоштују вољу шефа режима и да раде на штету српског народа и грађана који говоре српским језиком". И овакви подаци са пописа, нагласио је Мандић, омогућавају да се у разговорима реализује право српске језичке заједнице да се образује на свом језику.

Наши захтјеви остају данас чвршћи него прије објављивања резултата пописа. Црна Гора је и даље подједнако држава и српског и црногорског народа у којој се подједнако говоре и српски и црногорски језик. Нећемо никада прихватити да будемо грађани и народ другог реда, закључио је Мандић.

Даниловић: Било која баба је могла саопштити овакве резултате

Замјеник предсједника Нове Горан Даниловић поручио је да треба запамтити да у Црној Гори има 33,03 одсто Срба и 47 процената грађана који говоре српски језик. Најавио је да ће аналитичари Нове после празника јавности саопштити своје податке.

– Ово је комедија, било која баба је могла изаћи да саопшти овакве резултате. Ми знамо колико нас има. На несрећу, свеједно је било до сада има ли у Црној Гори 35, 29 или девет одсто Срба, када права немамо ни за два процента. Од данас смо чвршћи у свом захтјеву. Само су нас мало разљутили да и даље тражимо оно што смо тражили, а то је да српски језик буде службени, и ту помјерања нема. Изборног закона без испуњавања тог става нема. Ако се неко одважи да пренебрегне наш захтјев, за нас ће бити третиран као издајиик и у реду са онима који су наредили да се овако примитивно покуша покрасти попис, нагласио је Даниловић.

Замјеник предсједника Нове Горан Даниловић нагласио је да је Монстат, за разлику од претходног пописа, овога лута посебно издвојио категорију „српско хрватски језик".

– Њих је два одсто. Прошли пут је то све био српски језик, на је то већ 45 процената. Они који су се изјашњавали као Срби-Црногорци, прошли пут су били третирани као Срби по првој ријечи, сада су и то издвојили. Дакле, и са крађом српски језик је преко 45 одсто, истакао је он.

Одбијајући да коментарише појединачно раст или пад одређених националности на попису, премијер Игор Лукшић јуче је у Мојковцу честитао Монстату на „прецизној статистици и професионално обављеном послу".

– Сматрам да се свако изјаснио према томе како се осјећа.Увјерен сам да ћемо и убудуће добијати квалитетне податке. Потврдило се да је број ставника у Црној Гори остао исти као и на претходном попису 2003.године. У сваком случају најновији попис становништва је потврдио да је Црна Гора мултиетничка и мултикултурална заједница и то је наша највећа вриједност, рекао је Лукшић.