Манастири на КиМ: Посао рестаурације добиле српска и италијанска фирма

Конкурс Унеска за радове на Дечанима, Грачаници и Пећкој патријаршији је завршен, а посао су добиле српска фирма "Кото" и италијанска "Интерсос", пишу београдске "Вечерње новости". Лист наводи да је руска влада обезбиједила средства за обнову у вриједности од два милиона долара, а радови ће почети послије Васкрса. "Тендер је расписан за радове на конзервацији […]

субота, 17 марта, 2012 / 08:53

Конкурс Унеска за радове на Дечанима, Грачаници и Пећкој патријаршији је завршен, а посао су добиле српска фирма "Кото" и италијанска "Интерсос", пишу београдске "Вечерње новости".

Лист наводи да је руска влада обезбиједила средства за обнову у вриједности од два милиона долара, а радови ће почети послије Васкрса.

"Тендер је расписан за радове на конзервацији и рестаурацији манастира на Косову и Метохији, који су на листи Унеска", изјавила је директор Републичког завода за заштиту споменика културе Вера Павловић – Лончарски.

"Кото" ће се бавити конзервацијом и рестаурацијом живописа у Грачаници, Дечанима и у Пећкој патријаршији, и требало би да сарађује са Републичким заводом за заштиту споменика културе. Радове на фасади цркве манастира Дечани добила је италијанска компанија "Интерсос", која је дуже вријеме присутна на Косову и Метохији, са свјетски признатим референцама.

Тендер за обнову цркве у Грачаници није успио.

Ни Републички завод, нити Српска православна црква нису могле да учествују на конкурсу.

Правило Унеска је да на тендер могу да се пријаве само приватне фирме. Други Унесков захтјев да могу да учествују предузећа која имају бар петнаестогодишње искуство у радовима на заштити културних добара препоручио је "Кото", а дисквалификовао неке албанске фирме, које се посљедњих година отварају по иностранству.

Власник "Котоа" Златан Томић рекао је да ће та фирма ангажовати стручњаке са искуством на заштити и рестаурацији фресака у манастирима.

Унеско је предвидио да сваки манастир ради шест рестауратора и шест помагача.

Радови у Пећкој патријаршији требало би да буду завршени у наредних седам до осам мјесеци, док ће у Грачаници и Дечанима све бити готово за пола године. До краја мјесеца Унеско ће формирати комисију која ће надзирати радове.

Пројекат санације и рестаурације дечанских фасада, према којем је направљен тендер конкурса, урадили су конзерватори Републичког завода за заштиту споменика. Они су пола вијека радили на заштити Пећке патријаршије, Дечана и Грачанице, обавили истраживања и израдили документацију о стању.0 КОМЕНТАРА