Малограђани отворили фестивал аматерског театра

Синоћ је у Дому културе Лакташи одиграна представа "Малограђански пир" у режији Душка Лончара. Овом изведбом отворен је Шести интернационални фествал аматерског театра Лакташи 2011. Пише: Ања Кавић Представа „Малограђански пир“ одиграна је у изведби домаћина фестивала, драмског аматерског студија ДАСКЕ из Лакташа. Синоћ је у склопу фестивала одиграна и представа „И тако то“ у […]

петак, 24 јуна, 2011 / 14:10

Синоћ је у Дому културе Лакташи одиграна представа "Малограђански пир" у режији Душка Лончара. Овом изведбом отворен је Шести интернационални фествал аматерског театра Лакташи 2011.

Пише: Ања Кавић

Представа „Малограђански пир“ одиграна је у изведби домаћина фестивала, драмског аматерског студија ДАСКЕ из Лакташа. Синоћ је у склопу фестивала одиграна и представа „И тако то“ у изведби аматерског позоришта „Јован Стерија Поповић“ из Котор Вароши.

Фестивал аматерског театра има такмичарски карактер,у чијем склопу ће бити одиграно седам представа.

Поред поменутих представа, публика ће моћи да погледа и представе „Дон Кихот“ Градског казалишта младих Витез, „Породичне приче“ Културна сцена „Мале ствари“ Требиње, „Општа болница“ Драмски студио „Живко Десница“, Приједор, „Херој нације“ Зворнички театар „Капиталина Ерић“, „Догодине у исто вријеме“ АП Бранислав Нушић Теслић и „Декамрон“ Сатиричко казалиште младих Славонски Брод.

У недјељу, 26.јуна, у ревијалном дијелу фестивала биће одиграна представа „5 минута“ у изведби КШЦ „Св. Фрањо“ Опћа гимназија Тузла.

У жирију фестивала налазе се Милан Гајић дипл.драматург, Дејан Андрић дипл. глумац и Александар Пејаковић дипл. позоришни режисер.Селекцију представа за овогодишњи фестивал одрадио је Марио Ћулум дипл. драматург и асистент на АУБЛ.

У склопу фестивала, свако вече је организован округли сто који води Павле Јозић, студент 4.године драматургије на АУБЛ, а на синоћњем је било ријечи о претходно одиграним представама и о аматерском позоришту уопште.

Ове године je први пут расписaн конкурс за оригинални драмски текст. Након 39 драма које су пристигле на конкурс, жири у саставу Душко Лончар, позоришни редитељ и Марио Ћулум, драматург , додијелио је прву награду тексту СКРОКОЛИЈЕ, аутора Стамена Миловановића. Друга награда припала је тексту ЖИВОТ ЈЕ ПЕПИТО, аутора Владимира Крстовића, док је трећа награда припала тексту МРКИ ПОНЕДЕЉАК, аутора Јелене Поповић.

Вечерас се на репертоару фестивала налази представа „Дон Кихот“ у режији Мирне Мишковић, која почиње у 18 часова. Након тога, у 21 час ће бити изведена представа „Породичне приче“ у режији Жељка Милошевића.

Фестивал траје до 26.јуна, када ће бити додијељене награде. Организатори фестивала су ЈУ "Центар за образовање и културу" Лакташи и ДАСКЕ, покровитељи су Општина Лакташи и Министарство просвјете и културе РС.

Фронтал.РС је један од медијских покровитеља 6. фестивала аматерског театра у Лакташима.0 КОМЕНТАРА

  1. Свака част овим људима на труду… Било је лијепо синоћ у Лакташима, могли би ови из околице мало скокнути. Нека нама аматера, ЖИВЈЕЛИ! 😀
    А новинари…ех новинари, само да нам нису неке шмизле 😉
    И нека је овај Ћулум „одрадио“ 😉