Мало рекапитулације повијести Дјечијег позоришта у сусрет 2019. години

Дјечије позориште Републике Српске, основано је 30. децембра давне 1955. године и данас обиљежава 63. годину од оснивања. До сада је на сцену поставило 308 премијера.

недеља, 30 децембра, 2018 / 12:23

У овој 2018. години премијерно је изведено пет представа и то: "Нисмо сви летачи" у режији Игора Тешића, "Шумска чаролија" редитеља Жељка Касапа, "Украдени принц и изгубљена принцеза" редитеља Живомира Јоковића, "Доживљаји мачка Тоше" у режији Александра Пејаковића и "Медвједић Тимотеј" редитеља Јарослава Антоњука.

Дјечије позориште је у 2018. години забиљежило и бројна гостовања и фестивале: ("Вук и седам јарића у музеју бајки" – Х међународни фестивал забављача за дјецу, Требиње и Херцегновске априлске позоришне свечаности – Позориште бајки, Херцег Нови; "Фолклорна магија" – турнеја у НР Кини; "Одисеј – Сан о повратку" – "Виминациум фест – Митови стари и нови", Пожаревац; "Мачак у чизмама” – 25. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици и 23. Сусрети позоришта лутака БиХ у Бугојну; "Тужни принц" – фестивал "Позориште Звездариште" Београд; "Пинокио" и "Орлови рано лете"у оквиру манифестације "Дани Дјечијег позоришта РС у Београду" – Мало позоришту "Душко Радовић" Београд). Представа "Мачак у чизмама" донијла је овом позоришту двије гран-при награде и то на 25. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици и 23. Сусретима позоришта лутака БиХ у Бугојну на којима је освојила и награду за најбољу режију, као и награду за глуму и анимацују која је припала глумици Божани Бијелић.

Дјечије позориште Републике Српске, у настојању да подржи децентрализацију културе остварило је и 26 гостовања широм РепубликеСрпске у мјестима која немају професионално позориште за дјецу као што су Добој, Костајница, Лакташи, Станари, Брчко, Србац, Приједор и Требиње.

Значајан јубилеј обиљежен је 30. априла ове године када је култна представа овог театра "Тужни принц" прославила свој 20. рођендан. Представа је настала по тексту лирске бајке Предрага Бјелошевића, редитељ је Бисерка Колевска, а сценограф Свила Величкова из Бугарске. У истој глумачкој постави већ дведесет година: Александра Спасојевић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Душко Мазалица, Слободан Перишић, Драган Бањац и Жељко Милићевић представа је Дјечијем позоришту и позоришној умјетности Републике Српске отворила врата бројних свјетских сцена.

У октобру 2018. године Дјечије позориште РС је организовало17. по реду Међународни фестивал позоришта за дјецу – Бања Лука 2018. на којем је учешће узело укупно 17 театара из десет држава почевши од далеке Гватемале преко Италије, Пољске, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Бугарске, Турске и Русије.

Једно од значајнијих гостовања Дјечијег позоришта РС ове године јесте турнеја у Народној Републици Кини. Уз покровитељство Владе Републике Српске, у периоду између 11. и 27. августа у кинеским градовима Донгуану и Хејуану своју чувену представу "Фолклорна магија" ансамбл ДПРС одиграо је једанаест пута. Поред извођења представе "Фолклорна магија", организовано је и десет радионица са најмлађом позоришном публиком. Радионице су водили глумци Дјечијег позоришта Републике Српске који су кроз интеракцију са дјецом, било на позоришној сцени или у учионици, малишане и њихове родитеље ближе упознали са српском традицијом и фолклором, као и српским театром.

Представа "Фолклорна магија" укуључујући и гледаоце из Кине је уједно и представа овог театра са највећим бројем гладалаца, укупно 7.130.

Најигранија представа у 2018. године је "Нисмо сви летачи" са укупно 32 извођења, глумац са највећим бројем одиграних представа је Александар Бланић (154), затим Ђурђа Бабић (122) док треће мјесто дијеле Ђорђе Јанковић и Драган Бањац (114).

Закључно са 30. децембром број изведених представа у Дјечијем позоришту РС је 215, а погледао их је 46.778 гледалаца.

Дјечије позориште Републике Српске, већ пету годину за редом, организује и хуманитарну, културно-забавну манифестацију "Сњешково". Током манифестације најмлађи посјетиоци имају прилику да уживају у богатом едукативном програму у виду сликарских, пјесничких, музичких, куварских, вајарских, глумачких радионица, те многим другим забавним активностима, а прије свега у дружењу са домаћином Сњешком Бијелићем и разгледању прелијепих амбијенталних инсталација везаних за идилични свијет зимске бајке. "Сњешково"се ове године организује под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић, а као и сваке године хуманитарног је карактера. Овога пута добрoтворни прилози прикупљају се за Мрвице – удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској и куповину топлог креветића.