11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

Мало је фалило да њемачки сателит падне на Пекинг

Ових дана је откривено да је Пекинг за само седам минута избјегао уништење када је у октобру прошле године њемачки сателит Розат, тежак двије и по тоне, двије деценије након свог лансирања пао на земљу. Сателит који је на крају пао у Бенгалски Залив летио је право ка кинеској престоници, а његов пад на град […]

уторак, 31 јануара, 2012 / 18:15

Ових дана је откривено да је Пекинг за само седам минута избјегао уништење када је у октобру прошле године њемачки сателит Розат, тежак двије и по тоне, двије деценије након свог лансирања пао на земљу.

Сателит који је на крају пао у Бенгалски Залив летио је право ка кинеској престоници, а његов пад на град би, да је до њега дошло, био катастрофалан: огромни кратери, прекинуте линије за снабдијевање горивом, експлозије, срушене зграде и велики број људских жртава у метрополи са 20 милиона становника.

Према саопштењу Манфреда Вархаута из Европског центра за свемирске операције у Дармштату, “Пекинг је лежао директно на путу посљедње орбите сателита, а наше рачунице су показивале да ће уколико у Земљу удари након 7 до 10 минута, сигурно погодити кинеску престоницу”.

Када сателит попут овога откаже миљама изнад наше планете, научници немају више начина да га контролишу, али треба имати у виду и да сателит лети таквом брзином да десет минута у свемиру веома дуго вријеме.

“Ако у земљу удари минут раније, наћи ће се у Сибиру, а минут касније већ је у Тихом Океану”, каже Вархаут.

Пекинг је овог пута имао среће да је сателит пао седам минута касније него што се очекивало, и на тај начин га мимоишао, али стручњаци за свемирске летелице вјерују да је само питање времена када ће нешто од свемирског отпада такве врсте пасти на неко насељено мјесто и изазвати разарање великих размјера.

То се наводи као разлог због којег је у Њемачкој тренутно у току програм изградње свемирског штита који финансира ЕУ, а који "има за циљ да планету сачува од залуталих астероида, али и од свемирских летјелица људске производње које се на непланиран начин враћају кући".