Мали Зејтинлик – Мјесто на којем говори тишина

Данас је Митровдан, крсна слава Борачке организације РС, а Вукашин Беатовић нам је послао још један надахнут текст о Малом Зејтинлику и идеји због које пали борци леже на том мјесту. Митровске задушнице биле су повод да се и ове године сјетимо војника сарајевско-романијске регије који су дали највише што су могли за ову земљу […]

уторак, 8 новембра, 2011 / 08:18

Данас је Митровдан, крсна слава Борачке организације РС, а Вукашин Беатовић нам је послао још један надахнут текст о Малом Зејтинлику и идеји због које пали борци леже на том мјесту.

Митровске задушнице биле су повод да се и ове године сјетимо војника сарајевско-романијске регије који су дали највише што су могли за ову земљу – свој живот.

Задушнице су истовремено прилика да обновимо наше знање о њиховом подвигу и да им на тај начин, кроз наше сјећање, обезбиједимо бесмртност.

На улазу у соколачки Мали Зејтинлик исписано је: "Спавајте пупољци бурног пролећа огрнути у олуји и тучи, Ви сте оличје крвавог столећа што се на Вас сручи!".

Када крочите у комплекс, 983 бијела крста, поређана у беспријекорне редове громогласном тишином опомињу и упозоравају да морамо научити лекцију за будућност.

Путниче пролазниче, ако се нађеш у Источном Сарајеву или у Сарајеву, знај да је Мали Зејтинлик удаљен 40 минута од "ћевабџијске" Башчаршије. Добро размисли да ли ћеш "узети трамвај за Илиџу" и кренути на Врело Босне или ћеш поћи у другом правцу – према Романији?! Иако је сада мир, наћи ћеш се у сличној дилеми као и "онда" огроман број сарајевских Срба. Немој направити исту грешку!

Уколико ипак кренеш на врело Босне, можда те на Марин Двору, код америчке Aмбасаде у поменутом "трамвају за Илиџу", дочека врло непријатно изненађење, чак и у овом "мирнодопском" времену!

Ако дођеш на Мали Зејтинлик, поклони се сијенима наших војника! Добро запамти бијеле редове који се пружају у недоглед! Сјети се да сваки бијели споменик казује најмање три приче – како мученичку тако и родитељску и супружничку. Запамти да је просјечна старост настрадалих војника 25 година!

Прислужи свијећу јер толико можеш учинити!

Нек им је вјечна слава!0 КОМЕНТАРА

 1. Нек је вјечна слава палим борцима… Али зашто нико ништа не прича о Невесињској бригади која је 1992 водила једну од највећих битака у предходном рату, када је наспрам 3 000 српских војника било 15 000 хрвата, муслимана и муџахедина.
  Ја сматрам да су вриједни помена… И срамота је да ниједна интернет страница,новине или неки други меди ни ријечи нису написали о овоме! Како је почело и заборавиће се на то, сјећаће се само они који су изгубили некога…

 2. Pelka, i ovi o kojima se priča i piše, i oni o kojima se ne priča i ne piše, junaci su bili i ostaće.
  Otišli su u nezaborav zbog RS, a ovu ovakvu rs koja je sada, mi koji smo imali sreću ili nesreću da ostanemo, moramo upravo zbog tih junaka , njihove djece i SrBskog naroda da demintiramio i uzdignemo iz pepela onu slobodarsku , poštenu, narodnu Republiku Srpsku.

 3. Вјечна слава и покој души ратника, бар смо имали данас прилику да их се сјетимо и одамо почаст достојну њихове велике и часне жртве..о другим стварима не бих ни да говорим. Ово што pelka тврди за Митровданску офанзиву у 1992, исто сам и ја тврдио, а неки херц, тврди нешто сасвим десето..ма не могу више да се смарам око тога, ко је био зна шта је било, а ко није био нема фајде ни говорити о томе.

 4. Војници САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКОГ корпуса часне ВРС су добили рат, за себе су везали 4 муслиманска корпуса, плус горажданску дивизију, на подручју сарајевске регије није било ратних злочина над муслиманским цивилима, и војска и народ су три и по године били у полуокружењу…,због свега овога, припадници СРК ће бити упамћени и златним словима уписани у српску историју. Нека Вам вјечна слава и хвала.
  Сутра се навршава 19 година, како сам крочио на слободну српску територију, српску општину Илиџа, запамтио сам завршне борбе за Доглоде, Отес, а и митровданску офанзиву на Херцеговину, српску Херцеговину. Поздрав.

 5. Јоване, све је тако како кажеш, и онда су људи који су изашли из Сарајева доживјели да им кажу: „Ми бјежали од усташа, а ви све своје фино на камион“, и да се сад прича како је крајина продавана за Сарајево. Ето како је продана.

  Треба додати да је већина гробова пренесена из сарајевских општина. Сви покопани гробови су прекопани и изнесени у „српску земљу“. Ко то није видио не зна шта је јад.

 6. ШикуљакМ, ови које спомињеш јесу бјежали, и то како, то смо хиљаду пута апсолвирали, крајишници ће такође бити запамћени, само по томе што су од љета, до јесени 1995. зијанили све, од Земуника, до Бочца,зато, ако кад доживиш да ти такви нешто кажу, Ти им лијепо, на латинском кажи „набијем вас на к…ц“. Имао сам 18 година, и гледао сам, па и помагао колико сам могао, да се, како рече, прекопају гробови, по три ноћи товарио камионе комшијама и родбини…..у рату као 17-огодишњак ишао у сјечу шуме за војску, зато ове што су форсирали Рачу не јебем ни 2 посто.
  Лијеп поздрав.

 7. Алекс

  Били смо и ми у Илијашу, па нам у јунској офанзиви није стизала помоћ, већ је стигло наређење да се извуче цивилно становништво. Град је био извучен напријед, отприлике са 3 стране окружен. Срећом па је комадант био домаћи, а не неки послат по директиви. Да је кренуло извлачење цивилног становништва, војска би попустила и настао би хаос, нико не би изашао на слободно. Шта је поента приче: Није једино по крајини било сумњивих одбрамбених одлука. А није тешко побјећи кад имаш гдје.

  Све ово причам да укажем да је бесмислено приговарати неком за нешто, да се на томе добијају избори по Мркоњићу и другим градовима, а да је крајње злобно да се по РТРС милион пута лансирају те тезе, а да се скоро никад не пусти на ТВ филм Егзодус, да се види да тај излазак из Сарајева није био љетовање.

 8. ШикуљакМ….Не контају поједини, џаба Ти је причати, немају они појма како је било живјети у Касиндолској, како је било сједити у учионици која је мање од 100 метара удаљена од линије, имати вреће пијеска на прозорима, држати линију у Неђарићима или Чекрчићима…..,како је преживјети ситуацију кад ти школског друга убије снајпер на великом одмору, кад ти граната звекне под прозор кабинета практичне наставе, а ти само узмеш комбинирке и пређеш у мало читавију просторију, и ……Са таквима само треба “ на латинском“.

 9. сигурно да није. када су овдје политичари добијали иѕборе на неким рационалним причама? а много ће истине остати неиспричано.. што рече Орвел политичарима је довољно да „заграбе у историју довољно дубоко а увијек може дубље како би се прикрила истина“… чим неко користи такве приче знаш да је обични политикант и опортуниста..