Мали: Рушење споменика поприма размјере ратног злочина

Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) упозорио је исламистичке побуњенике у Малију да престану да уништавају маузолеје у Тимбуктуу који су под заштитом Унеска, рекавши да је то уништавање попримило размјере ратног злочина, јавио је АФП. „Моја порука извршиоцима тог кривичног дела је јасна – одмах престаните с уништавањем вјерских објеката. То што радите је ратни […]

понедељак, 2 јула, 2012 / 07:54

Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) упозорио је исламистичке побуњенике у Малију да престану да уништавају маузолеје у Тимбуктуу који су под заштитом Унеска, рекавши да је то уништавање попримило размјере ратног злочина, јавио је АФП.

„Моја порука извршиоцима тог кривичног дела је јасна – одмах престаните с уништавањем вјерских објеката. То што радите је ратни злочин и моја канцеларија је надлежна да спроведе потпуну истрагу”, рекла је Фату Бенсуда у интервјуу за француску агенцију.

Према њеним ријечима, Мали је потписник Римског статута којим је створен МКС, а према члану 8 намјерни напади на небрањене цивилне објекте, а нису војне мете, јесте ратни злочин.

„То подразумјева и нападе на објекте од историјског значаја, као и уништавање вјерских објеката”, рекла је Бенсуда.

Упркос апелима, припрадници тврдокорног исламиштичког покрета Ансар дине који су окупирали цијели сјеверни дио Малија, наставили су да, други дан заредом, уништавају маузолеје у Тимбуктуу који су под заштитом Унеска.

Један локални новинар, који је желио да остане анониман, рекао је Агенцији Франс прес да је на гробље Ђингарејбер упало неколико десетина исламиста.

„Они се налазе близу маузолеја Шејк ел-Кебир и уништавају га”, казао је овај новинар.

Влада Малија јуче је осудила „деструктивни бес” исламистичког покрета Ансар дине чији су припадници почели да уништавају маузолеје у Тимбуктуу који су под заштитом Унеска и најавили да ће уништити све маузолеје у граду без изузетка.

„Они су већ потпуно уништили маузолеј Сиди Махмуда (Бен Амара) и још два маузолеја. Рекли су да ће наставити читав дан и уништити свих 16 гробница”, рекла је у суботу Ројтерсу локална новинарка Јеја Тандина.

Према њеним ријечима, нападаци су наоружани и окружили су гробнице камионима а становници су беспомоћни и могу само да гледају. Тренутно је у току уништавање маузолеја Сиди Ел Мохара, додала је она.

Једна становница Тимбуктуа изјавила је јуче да су исламисти у знак одговора на одлуку Унеска да ова мјеста стави на листу угрожених свјетских добара, лопатама почели да уништавају гробнице муслиманских светаца, пренио је АП.

Тимбукту је био центар исламског учења од 12. вијека.

Припадници трвдокорне организације Ансар дине се залажу за стриктну примјену шеријатског закона у читавој земљи и сматрају да су маузолеји у Тимбуктуу неисламски и израз локалне суфистичке подврсте исламске вјере. Од истјеривања владиних снага у априлу, Ансар дине и друге исламистичке групе блиске Ал-Каиди су стекле премоћ над слабије наоружаним Туарезима, који имају за циљ стварање световне, независне државе на сјеверу Малија.