Мали: Почели преговори са туарешким сепаратистима

Влада у Малију и сепаратистички побуњеници племена Туарези почели су преговоре, а обе стране су изразиле наду да ће постићи прекид ватре. Преговори, који се одржавају у пријестоници сусjедне Буркине Фасо, услиједили су после првог сукоба малијске војске и побуњеника у последњих пар мјесеци, док снаге владе напредују ка последњем упоришту Туарега у граду Кидал […]

субота, 8 јуна, 2013 / 21:59

Влада у Малију и сепаратистички побуњеници племена Туарези почели су преговоре, а обе стране су изразиле наду да ће постићи прекид ватре.

Преговори, који се одржавају у пријестоници сусjедне Буркине Фасо, услиједили су после првог сукоба малијске војске и побуњеника у последњих пар мјесеци, док снаге владе напредују ка последњем упоришту Туарега у граду Кидал на североистоку земље, јавио је Ројтерс.

Француска је започела масовну војну кампању у јануару како би сузбила побуњенике повезане са Ал-Каидом, који су под контролом држали двије трећине земље.

Париз се у својој бившој колонији залаже за одржавање избора 28. јула како би се окончала демократска транзиција након војног удара прошле године, који је изазвао устанак Туарега.

Ово племе у Малију већ деценијама тражи већу политичку аутономију од централне власти у Бамаку и веће улагање у развој сиромашног сјеверног дијела земље.