Мали мрав и страшни пијетао

За турбо фолк, између осталих, крив је и Ђорђе Балашевић. Пише Жељко Свитлица За страшну музичку неман, којом је Б92 у своме документарцу, комбинујући са сликом ратова деведестих, плашиo дјецу у Србији, кривицу сносе и они који су касније појаву највише осуђивали. У расправама о прапочецима овог правца, увијек се кола сломе на Горану Бреговићу, […]

петак, 11 новембра, 2011 / 13:58

За турбо фолк, између осталих, крив је и Ђорђе Балашевић.

Пише Жељко Свитлица

За страшну музичку неман, којом је Б92 у своме документарцу, комбинујући са сликом ратова деведестих, плашиo дјецу у Србији, кривицу сносе и они који су касније појаву највише осуђивали.

У расправама о прапочецима овог правца, увијек се кола сломе на Горану Бреговићу, који своју кривицу за разне ствари са лакоћом носи, али бућкуриш музичког неукуса, којем је име дао Р. Амадеус (и сам му доприносећи спотовима са Весном Змијанац) има коријене и тамо гдје их не тражимо.

Тако, на примјер, нема суштинске разлике између пјесама "Им’о сам страшног петла", и пјесме Томислава Чоловића "Мали мрав", јер оба пјевача пјевају о истој "ствари", сакривајући је иза пијетла и мрава.

Ако су екс југословенске звијезде мислиле да се пошаст из "Зама" и "Гранда" никада не појави, нису смјели себи дозволити излете који сежу до плитких простора простачких народаних пошалица у којима је редовна тема секс, комшинице и комшије, полни органи.

Дакле, Балашевићево "По селу перје лете, диже се страшна граја, у нашој кући увек било је добрих јаја", није ништа боље од данашњих пјесмица са истом темом, осим што је Балашевић мајстор стиха и риме, а данашњих простаклука са гађењем се гнушамо.

Намјеран силазак Балашевића и рецимо – Боре Ђорђевића – у просторе шеретске зајебанције са сексуалним темама, која има прођу код широких маса, умногоме је откључао пандорину кутију и пустио духове приземних курсаџијских шала у простор популарне музике и културе. Они наравно, нису то планирали, само су хтјели да престигну Брену по броју продатих плоча.

И хуле, јер је пропорција данас обрнута, па у јавном музичком етру, доминира ово потоње.0 КОМЕНТАРА

 1. Panonski govnar x-(
  TF zahtjeva čitavu studiju, često o tome razmišljam ali to je isto kao i sa političarima…kakav narod takvi političari, takva i muzika x-(
  Ne diraj mi Veki 😉 idemo na more uvijek volim čuti, a to što je ona u to vrijeme pjevala, pa i Brena, i Ceca na onom čamcu o Miki, Miki moj je dječiji bezazleno u odnosu na današlje tekstove i muziku…

 2. Панонски говнар

  Јебале те
  Депресивне алувијалне равни
  О бесмислу равничарског живота ти певаш
  О скоте огавни

  Сурван ти мозак
  У вртачи раскола
  Као каквом олупином строваљен
  Јебао те петао и багрем изваљен

  Пакао југоносталгичарског менталног помора
  Јебало те блатно језеро Балатон
  И комплетна мађарска привредна комора

  Панонски
  Панонски говнар…

  Нервном девастацијом
  Потпуно погубљен
  Нервном девастацијом
  Брутално издубљен

  Не померајте багрење
  Не померајте багрење…

  http://www.youtube.com/watch?v=v1h050kyp_w

  B-)