Малешевић и Арлов повезују Српску и Косово

У оквиру програма „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ у Републици Српској ове године боравиће 850 ученика из 16 локалних заједница са Косова и Метохије, у периоду од 16. до 23. јуна, договорено је на састанку министра просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевића и предсједника Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорада Арлова.

среда, јануар 31, 2018 / 17:54

Истакнуто је да ће овогодишња, седма по реду, посјета дјеце у оквиру овог програма бити најмасовнија до сада, као и да је број општина које су се у Републици Српској укључиле у програм највећи до сада.

Министар Малешевић је истакао да сталним активностима јачања пријатељских односа између школа и ученика из Републике Српске и Србије, посебно оних са Косова и Метохије, желимо послати важну поруку тој дјеци да су за њих наша врата увијек отворена.

„Ученици са Косова и Метохије имаће прилику да бораве у пријатељским породицама и на тај начин стекну нова пријатељства у Републици Српској“, рекао је министар Малешевић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов упознао је министра Малешевића са детаљима организације овогодишњег пријема те потврдио да ће ове године дјеца из јужне српске покрајине бити примљена у 16 општина у Републици Српској.

Општине и градови у Републици Српској који ће ове године бити домаћини дјеци са Косова и Метохије су: Бања Лука, Нови Град, Вишеград, Градишка, Петрово, Хан Пијесак, Дервента, Приједор, Шамац, Источно Ново Сарајево, Требиње, Брод, Пале, Добој, Челинац и Бијељина.

Ученици који ће боравити у посјети Републици Српској долазе из Косовске Митровице, Лепосавића, Косовске Каменице, Зубиног Потока, Витине, Бање-Суво Грло, Гњилана, Косова Поља-Ораховца, Липљана, Новог Брда, Велике Хоче-Осојане, Грачанице, Штрпце, Прилужја, Звечан и Гораждевац-Клина.

Уз подршку Владе Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске, а у сарадњи са Одбором за помоћ Србима са Косова и Метохије, у протеклих шест година Република Српска је путем програма „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ угостила око 2.500 ученика и око 200 наставника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *