Мала велика коалиција: Обе радикалне партије поново у истом колу

Фракција Српске радикалне странке др Војислав Шешељ, коју предводи Драган Ђурђевић, све је ближе да се придружи великој коалицији мањих странака, СРСРС, НСП и СНС.

четвртак, 20 фебруара, 2014 / 23:04

Заједнички наступи Миланка Михајлице, Здравка Крсмановића и Хаџи Јована Митровића у медијима указују да би њихове партије могле заједнички покушати прескочити цензус, јер им је овај подухват самостално немогућа мисија.

У ову коалицију се уклапају Ђурђевићеви радикали, који какав такав утицај имају у изборној јединици 4, гдје су остале странке мале велике коалиције маргиналне. Лидери поменутих странака су такође распоређени у различитим јединицама (Михајлица у 1. Митровић у 5. и Крсмановић у 6.) што није неважно када се кроје изборне листе, јер коалиција не може рачунати на више од једног директног посланика из једне изборне јединице.

Све поменуте странке су се сагласиле да у изборима за Парламентарну слкупштину БиХ изађу на листи коју предводе НДП и ПДП. У зависности од резултата, коалицији малих странака биће додијељено једно мјесто у Представничком дому ПСБиХ.

Интерес фракције Шешељевих радикала је у томе, што упркос томе је Ђурђевић сачувао подршку већег дијела чланства, суд као предсједника препознаје Мирка Благојевића. У таквој ситуацији само он може пријавити изборне листе ЦИК, те на њих поставити само себи одане људе. У случају да се таква ситуација буде предуго развлачила, могућ је и прелазак Ђурђевићеве фракције у СРС РС.

 На једној у низу на брзину одржаних скупштина Радикала смијењени су и Ђурђевић и Благојевић, а за предсједника је изабран Дејан Шантић из Сарајева. Ово није пуно дотакло њих двојицу, па се и даље представљају као предсједници, стим да Ђурђевић истиче како је једини предсједник Шешељ, док су сви остали његови сљедбеници. Јасно, он има подшку централе из Београда.

Распад и састав радикала

Српска радикална странка Републике Српске поцијепала се 2002. на питању подршке влади коју су формирали СДС и ПДП. Снажнија је била Михајличина опција која је била за улазак у власт, док је фракција која је имала подршку из Београда формирала Српску радикалну странку др Војислав Шешељ. Тако су од странке која је имала солидну снагу настале двије маргиналне странке.

Михајличина се два пута одржала као парламентарна странка, али чињеница да као предсједник није у парламенту крњила је његов утицај и чланство. Шешељеви радикали нису улазили у парламент, а свој утицај темељили су на локалу, јер су у неким општинама на истоку Српске били пожељан мањи коалициони партнер.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово су лажи и измишљотине. Шешељеви радикали се нису одлучили за ову коалицију, а сигурно ни под разно неће да се утопе у СРС РС, може само Михајлица да се врати у СРС др Војислав Шешељ, и то као обичан члан.

  2. У сваком случају подржавам уједињење српске политичке сцене!
    Ове мале странке не могу ништа урадити самостално,најбоље би било када би могли направити једну партију,то би онда имало дугорочну перспективу!

    Ако се не уједине,то ће послати поруку потенцијалним гласачима да међу лидерима ових малих странака влада сујета,односно да лидери не желе уједињење јер би то значило да мора бити један предсједник партије а не као до сада све неки предсједници а не могу прећи цензус!

    Ако се уозбиљите то ће вам сигурно донијети резултате!

  3. Слабо си информисан пријатељу. Овако нешто СРС никад подржала не би, ово подржавају само издајници из редова СРС, попут Драгана Ђурђевића, коме је СДС битнији од радикалне странке. Како може једна ултра десна странка да буде у заједничкој коалицији са НСП, који се залаже за унитарну БиХ, и плус да то ЦОУ подржи? Не, ЦОУ подржава новоизабраног предсједника Дејана Шантића, а Драган је тренутно само симпатизер, јер га је Мирко Благојевић избацио из странке прије него је изабран. Зато је и рађена нова скупштина на којој је Дејан Шантић изабран.

  4. Професоре краљу, гдје ти видиш да ја браним Мирка Благојевића овде? Ја говорим да је нови предсједник Дејан Шантић, а Благојевић је избачен из странке. Прије бих рекао да сте ви ботови који раде за Ђурђевића који ставља лични интерес Миће Мићића испред странке. Исти је као и Мирко, само што Мирко вуче на СНСД.