Мала и средња предузећа: Развој односа фирме и консултанти

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске Слободан Марковић изјавио је данас да пројекат "Подршка ЕУ изградњи институционалних капацитета за регионални и локални економски развој и развој малих и средњих предузећа у БиХ" /ЕУРЕЛСМЕД/ омогућава да у Српској почне изградње односа на релацији фирме и консултатнти. Марковић, који је у Спољнотрговинској комори […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 17:15

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске Слободан Марковић изјавио је данас да пројекат "Подршка ЕУ изградњи институционалних капацитета за регионални и локални економски развој и развој малих и средњих предузећа у БиХ" /ЕУРЕЛСМЕД/ омогућава да у Српској почне изградње односа на релацији фирме и консултатнти.

Марковић, који је у Спољнотрговинској комори БиХ у Сарајеву присуствовао покретању система ваучера за услуге пословне подршке малим и средњим предузећима – пројекта који финансира ЕУРЕЛСМЕД, нагласио је да би и консултанти у наредном периоду требало да граде трајне везе са предеузећима.

"Агенција за развој малих и средњих предузећа РС покушава већ неко вријеме да испутни тај задатак из Стратегије развоја малих и средњих предузећа РС, али није имала довољно новца да то покрене", рекао је Марковић.

Он је напоменуо да су почетна средства од 120.000 евра, која обезбјеђује ЕУ, довољна за почетак али не и за потнупо задовољаваење потреба у смислу подршке малим и средњим предузећима.

Вођа тима ЕУРЛСМЕД Дејвид Милер изјавио је да пројекат омогућава у БиХ развој праксе каква већ постоји у земљама ЕУ.

"Овим пројектом ће се омогућити савјети и консултанти малим и средњим предузећима како да унаприједе посао у смислу организације, метода производње или помоћ ако имају финансијске проблеме", рекао је Милер.

Он је нагласио да су фокус ЕУРЕЛСМЕД пројекта мала и средња предузећа јер је ријеч о сектору који омогућава отварања нових радним мјеста и у коме је најјача економска активност.

Пројекат за потребе система ваучера, који је данас покрент у просторијама Спољнотрговинске коморе у Сарајеву и који финансира ЕУ, обезбиједио је почетна средства од 120.000 евра за субвенционисање трошкова услуга пословне подршке за мала и средња предузећа.

Пројекат омогућава лак приступ консултантима и услугама пружања обуке што има за циљ повећање конкурентности малих и средњих предузећа и трајаће од јула ове до јуна 2012. године.