Макронова битка са Жутим прслуцима се наставља

Инциденти су избили током 11 суботе окупљања грађанског покрета "Жути прслуци" у Француској, гдје је било око 69.000 људи, мање него претходних недјеља када је регистровано око 84.000 грађана.

недеља, 27 јануара, 2019 / 22:30

У Паризу, гдје је било око 4.000 људи, мање него претходне суботе, забиљежени су инциденти. Полиција је користила сузавац и водене топове да растјера демонстранте окупљене на Тргу Бастиље јер су појединци бацили разне предмете на оближње градилиште.

У главном граду Француске приведено је више од 20 особа, а инцидената је било и у Тулузу, Бордоу, Монпељеу и Авињону.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер осудио је насиље на протестима оцјењујући да су се демонстранти "прерушили у жуте прслуке".

Скуп "Жута ноћ" која је требало да буде одржана у једном дијелу у Паризу, кратко је трајала, мање од два сата, а било неколико стотина људи. У међувремену на друштвеним мрежама су се појавиле фотографије да је повријеђен један од вођа покрета Жером Родриг.

Власти, против којих "жути прслуци" протестују, посљедњих дана добиле су на популарности јер су покренуле велику дебату о рјешавању кризе започете 17. новембра првим протестом незадовољних грађана.

За данас је најављен протест другог покрета који себе назива "Црвене мараме" (Лес фоулардс роугес). Тај покрет сматра да "Жути прслуци" нијесу једини који представљају народ и осуђује насиље на њиховим протестима.Оставите одговор