Македонија: Смањен број азиланата у ЕУ

Мјере за спречавање злоупотреба визне либерализације дају резултате и број азиланата из Македоније у државама ЕУ сведен је на минимум, констатовао је на јучерашњем састанку македонски Комитет за праћење визне либерализације. Портпарол македонског Министарства иностраних послова Борче Стамов рекао је да је генерална констатација Комитета да мјере које су проведене у протеклом периоду сагласно шесетомјесечном […]

уторак, 23 августа, 2011 / 06:26

Мјере за спречавање злоупотреба визне либерализације дају резултате и број азиланата из Македоније у државама ЕУ сведен је на минимум, констатовао је на јучерашњем састанку македонски Комитет за праћење визне либерализације.

Портпарол македонског Министарства иностраних послова Борче Стамов рекао је да је генерална констатација Комитета да мјере које су проведене у протеклом периоду сагласно шесетомјесечном плану дају резултате.

Према статистици Европске агенције за граничну безбједност (ФРОНТЕКС), у јуну је регистровано око 100 захтјева за азил, у јулу око 80, а у августу до сада постоје сазнања за десетак захтјева. Доминантне дестинације су Шведска, Швајцарска, Белгија и Њемачка.

Македонски држављани у Шведској су почетком године поднијели 722 захтјева за добијање азила, од којих су позитивно ријешена само два, а у процедури се налази још 109 захтјева.

Закључном са јулом у Швајцарској је у процедури било 432 захтјева, али ниједан није одобрен.

Македонски Комитет за праћење визне либерализације предводи министар иностраних послова Никола Попоски, а чланови су и вицепремијери за евроинтеграције и примјену Охридског споразума Теута Арифи и Муса Џафери, као и министри унутрашњих послова Гордана Јанкулоска, правде Блерим Беџети те рада и социјалне политике Спиро Ристески, као и министар без портфеља Неждет Мустафа.

Комитет је формиран 2010. године након ступања на снагу визне либерализације са ЕУ у децембру 2009. године а због сузбијања појаве лажних азиланата из Македоније.