Maкедонија: Попис прекинут и званично

У Македонији је званично прекинут попис становништва након што је Собрање касно синоћ усвојило Закон о престанку важности Закона о попису за 2011. годину. Усвајању овог закона претходила је тродневна дебата власти и опозиције, које су се међусобно оптуживале за фалсификовање овог и посљедњег пописа. Владајућа већина сматра да је прекид пописа у интересу државе […]

недеља, 16 октобра, 2011 / 11:16

У Македонији је званично прекинут попис становништва након што је Собрање касно синоћ усвојило Закон о престанку важности Закона о попису за 2011. годину.

Усвајању овог закона претходила је тродневна дебата власти и опозиције, које су се међусобно оптуживале за фалсификовање овог и посљедњег пописа.

Владајућа већина сматра да је прекид пописа у интересу државе и међуетничких односа, док је опозиција тражила одговорност за прекид и утрошених 14 милиона евра.

Прије гласања опозиција је напустила сједницу, након чега је предсједник парламента Трајко Вељановски у два наврата давао паузу како би обезбиједио неопходни кворум од 62 посланика. Македонско Собрање има 123 посланика, од којих 120 из земље и три представника македонске дијаспоре.

Македонски министар правде Блерим Беџети рекао је да су разлози за доношење овог закона недосљедности и недоречености у примјени Закона о попису и недовољно времена за припреме и обучавање пописивача за спровођење пописа.

Државна пописна комисија саопштила је почетком седмице да се попис прекида због резултата који су добијени и који не одражавају реалну слику бројности неких етничких заједница у Македонији.

Опозиција је затражила да се утврди одговорност надлежних за узалудно потрошених 14 милиона евра, колико је коштала ова операција, док су из владајуће ВМРО-ДПМНЕ одговорили да је боље да се попис прекине, него да се добију погрешни подаци.

Чланови Државне пописне комисије поднијели су 11. октобра оставку због, како је наведено, различитог тумачења методологије пописа.

Спор између чланова пописне комисије избио је непосредно прије почетак пописа, када су представници Албанаца тражили да се у пописнице уведу и македонски држављани који живе или бораве у иностранству, а који су бар једном у прошлој години боравили у Македонији.

Пошто није постигнута сагласност замјеник предсједника Комисије из редова Албанца поднио је оставку два дана прије почетка пописа, а то је исто учинио и предсједник Комисије, који је из редова македонског народа. Влада је на ванредној сједници именовала нове чланове комисије, укључујући и предсједника и потредсједника и попис је почео 1. октобра.

Прије овог проблема, између два етничка корпуса било је неслагања и око састава пописних комисија, али су то ријешили лидери владајуће колаиције ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и Демократске уније за интреграцију Али Ахмети, који су се сагласили да пописну комисију чине пописивачи на бази етничке структуре у насељеном мјесту.

Лидер опозиционе Демократск партије Албанаца Мендух Тачи тражио је да се попис одржи у јуну наредне године када већина македонских држављана који живе и раде у иностранству долази у Македонију.

Попис у Македонији, према ранијем плану, требало је да се одржи од 1. до 15. априла, али је одложен због ванредних парламентарних избора, који су одржани 5. јуна. За сада је неизвјесно када ће бити одржан попис у Македонији, али то ће се највјероватније десети наредне године.

Вицепремијер за имплементацију Охридског споразума Муса Џафери изјавио је да не треба журити са новим пописом, јер најприје треба урадити добру анализу о овом "неуспјешном пребројавању становништва".

Према подацима са посљедњег пописа становништва, који је обављен 2003. године, у Македонији живи нешто више од два милиона становника, од чега су двије трећене Македонци и једна четвртина Албанци, те 35 939 Срба што је 1,78 одсто укупне популације становништва.Оставите одговор