Македонија: Изгласана нова влада Николе Груевског

Македонски парламент ноћас је изгласао нову владу премијера Николе Груевског. Десет минута прије поноћи, са 70 гласова за и 47 против, Груевски је трећи пут саставио Владу након побједе на посљедњим изборима. Влада има четири замјеника премијера, од којих су два из коалиционе партије Демократске уније за интеграције (ДУИ), партије Албанаца која је добила и […]

петак, 29 јула, 2011 / 10:46

Македонски парламент ноћас је изгласао нову владу премијера Николе Груевског.

Десет минута прије поноћи, са 70 гласова за и 47 против, Груевски је трећи пут саставио Владу након побједе на посљедњим изборима.

Влада има четири замјеника премијера, од којих су два из коалиционе партије Демократске уније за интеграције (ДУИ), партије Албанаца која је добила и министарства одбране, економије, локалне самоуправе, правде и животне средине.

Нова Влада има 15 министарства, једно више од претходне, након што је уведено Министарство за стране инвестиције.

Груевски, који је изабран за трећи мандат, изјавио је да ће главни приоритет његове владе бити наставак реформи и обнова економског раста.

Премијер је у обраћању парламенту рекао да је његов главни стратешки циљ на политичком плану убрзавање процеса интеграција Македоније у Европску унију и НАТО.

Македонија до сада није успјела да отвори преговоре о чланству у ЕУ због спора са јужним сусједом Грчком око коришћења имена Македонија.

"Влада је спремна да настави грчко-македонски политички дијалог", рекао је Груевски, али је додао да његова држава неће прихватити никакву промену Устава, промјену уставног имена Македоније, нити идеју или приједлог који би претио националној безбједности Македоније.

Током парламентарне дебате, опозиционе партије су оптужиле Владу за недостатак кредибилитета на основу тога што је влада имала исте приоритете 2008. године, са мало резултата./