Македонија: Хапшења исламиста због петоструког убиства

У Македонији је данас, у полицијској акцији "Монструм”, ухапшено 20 радикалних исламиста, припадника екстремистичке групе из Скопља, осумњичених за убиство петорице младића код Смиљковског језера 12. априла, које је потресло Македонију и додатно повећало међунационалне тензије. Македонска министарка унутрашних послова Гордана Јанкуловска изјавила је да се претпоставља да се међу ухапшенима, од којих су већина […]

уторак, 1 маја, 2012 / 18:17

У Македонији је данас, у полицијској акцији "Монструм”, ухапшено 20 радикалних исламиста, припадника екстремистичке групе из Скопља, осумњичених за убиство петорице младића код Смиљковског језера 12. априла, које је потресло Македонију и додатно повећало међунационалне тензије.

Македонска министарка унутрашних послова Гордана Јанкуловска изјавила је да се претпоставља да се међу ухапшенима, од којих су већина македонски држављани, налазе и починиоци тог злодјела, а неки од њих се терете за кривично дјело тероризма.

Према информацијама полиције, припадници су радикалних исламистичких група, а неки од њих су били на бојиштима у Авганистану и Пакистану против међународне коалиције коју води НАТО.

Јанкуловска је рекла да је мотив злочина било изазивање несигурности и страха код становништва и да жртве нису биле директно повезане са починиоцима овог монструозног убиства.

Јутрошња акција македонске полиције, у којој је учествовало око 800 припадника МУП-а, једна је од најсложенијих операција македонских снага реда до сада.

Током претреса у 26 објеката у селима и насељима у Скопљу и околини пронађена је велика количина оружја и у току су вјештачења да би се утврдило да ли је неко од њих коришћено директно у петоструком убиству.

Јанкуловска је затражила вријеме од 24 сата да би се поднијеле одговарајуће кривичне пријаве против ухапшених након чега ће бити објављена и њихова имена.

На новинарско питање да ли је могуће да је убиство повезано са учешћем Макеодније у међународној мисији у Авганистану, Јанкуловска је рекла да је Македонија дио глобалне коалиције за мир и да је земља која је према броју становника пети учесник у тој мисији и да није чудо да је на листи земаља које су потенцијални циљ радикалних исламиста.

Она није могла да каже да ли је ова група која стоји иза убиства повезана са неком већом радикалном исламистичком групом у свијету.

Јанкуловска је затражила од медија и грађана још неко вријеме да би се мозаик склопио истичући да је безбједносно стање у земљи стабилно и да се прати, а да је најважније да је МУП открио починиоце убиства на бази материјалних доказа.

Јанкуловска се захвалила свим грађанима који су дали корисне информације путем телефонске линије коју је отворио МУП за овај случај.

Тијела петорице Македонаца пронашли су локални пецароши 12. априла увече, код језера недалеко од Скопља.

Убијена су четири младића Филип Славковски, Александар Начевски, Цветанчо Ацевски и Киро Тричковски, који су имали од 18 до 20 година, а тела су пронађена једна до другог, што је полицију навело на закључак да је ријеч о ликвидацији.

Недалеко од њиховог, пронађено је и пето тијело, Борча Стефановског.

Први резултати полицијске истраге и обдукције, објављени неколико дана касније, показали су да је на жртве пуцано из три различите врсте оружја и из три различита угла.

Током истраге, чију је македонска јавност из часа у час ишчекивала, полиција је саслушала више стотина људи. Истрагу су пратиле и шпекулације да су убиства била етнички мотивисана, док је полиција позивала медије да не објављују непроверене информацијеОставите одговор