Македонци истраживали ДНК: Сви смо браћа и полубраћа осим Албанаца

Истраживање ДНК профила Срба, Хрвата и Бошњака показала су да су та три народа генетски најсличнији, Македонци су најсличнији Бугарима и Србима, док Албанци с Косова имају најмање сличности са осталим народима у региону, објавио је данас „Блиц“.

недеља, 22 јануара, 2012 / 16:25

Подаци су добијени на основу шестогодишњег истраживања ДНК профила настрадалих (жртава) житеља Балкана, које је спровео Институт за судску медицину у Скопљу, које је показало велику генетску сличност народа са ових простора.

„Блиц“ преноси да је фраза „браћа Хрвати“, која се неријетко чује у Србији и у позитивном, али и у ироничном контексту, сада потврђена као правило, бар када је ријеч о генетском коду два народа.

„Анализа добијених података показала је да становници Македоније имају најсличнији ДНК профил с Бугарима и Србима, Хрвати са бошњачким и српским становништвом, док Албанци са Косова имају најмање сличности са осталима“, рекао је др Златко Јаковски из Института за судску медицину у Скопљу.

Македонски научници, који су испитивање узорака гена вршили зарад својих форензичких истраживања, податке су добили од већине земаља Балкана, осим Грчке, која није прихватила позив да учествује у пројекту.

Остале земље послале су у Скопље ДНК анализе жртава убистава и страдалих особа на својој територији.

„Користећи софистицирану компјутерску технологију поредили смо податке добијене из Македоније, Србије, БиХ, Бугарске, Хрватске и са Косова. Радили смо двије врсте истраживања, једно преко Y хромозома, а друго анализом локуса ДНК профила“, објашњава др Јаковски.

Рад македонских стручњака објављен је у најважнијим свјетским часописима који се баве форензиком и форензичком генетиком, па ће резултати овог Института бити коришћени за све кривичне истраге када су жртве са ових простора.

„Примјер је идентификација жртава авионске несреће у којима је погинуо македонски предсједник Борис Трајковски. Такође ће се користити приликом доказивања очинства македонске дјеце када се сумња да су им родитељи из Србије, Хрватске или са Косова“, најавио је Јаковски.

Јаковски је нагласио да ово истраживање представља веома користан научни рад и да нема никакве везе са дневном политиком, додајући да је за истраживање поријекла народа и њихових међусобних сличности и разлика потребно много више новца и уложеног времена.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово смо знали и без ваше „објаве“.:D
    Али та ноторна чињеница неће ништа промијенити у дневној политици, а богами нити у геополитици.

    Што се тиче браће Грка, њихов мотив за неучествовгање у балканској журци „мјерења дна“ није дневнополитички (јербо не фермају „мацедонију“). Прије ће бити да би им у геному пронашли „хебет турског дна“, а ондак оде дођавола и јелинска митологија и стари Јелини…:D

  2. Словени су до Пелопонеза дошли, нема од тих старијех Хелена ни Х. 😛

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *