Мајнмар: Аунг Сан Су Ђи први пут изван родног града од ослобађања

Продемократски лидер у Мјанмару Аунг Сан Су Ћи први пут је отпутовала изван родног града Јангона од новембра, када је ослобођена из кућног притвора у древни град Баган. Лауреату Нобелове награде је дозвољено да путује гдје год жели у Мјанмару, али је влада током протеклог мјесеца упозорила на "хаос и неред" уколико буде покушала да […]

понедељак, 4 јула, 2011 / 11:09

Продемократски лидер у Мјанмару Аунг Сан Су Ћи први пут је отпутовала изван родног града Јангона од новембра, када је ослобођена из кућног притвора у древни град Баган.

Лауреату Нобелове награде је дозвољено да путује гдје год жели у Мјанмару, али је влада током протеклог мјесеца упозорила на "хаос и неред" уколико буде покушала да прикупи подршку и оптужили су је да покушава да искористи јавност.

Њена политичка странка Национална лига за демократију (НЛД) затражила је од њених сљедбеника да буду на одстојању, јер страхују да ће се поновити крвави напад на конвој возила из 2003. године, када је убијено 70 њених присталица.

Странка НЛД описала је одлазак Су Ћи и њеног сина Ким Ариса као ходочашће, и то је њен први одлазак изван Јангуна од 2003. године.

Су Ћи је стигла у Баган, који је удаљен око 690 километара сјеверно од Јангона, у пратњи десетак припадника обезбјеђења из НЛД и састала се са званичницима странке по доласку у хотел.