Мајкрософту се свиђа наш електронски Доситеј

Директор технологија "Мајкрософта" за централну и источну Европу Дејан Цветковић рекао је да Република Српска има једно од најквалитетнијих рјешења у области образовања – електронско учење путем програма "Доситеј". "То је нешто што у земљама централне и источне Европе готово да не постоји", рекао је Цветковић током посјете Бањалуци и додао да о овом програму […]

среда, 6 фебруара, 2013 / 11:48

Директор технологија "Мајкрософта" за централну и источну Европу Дејан Цветковић рекао је да Република Српска има једно од најквалитетнијих рјешења у области образовања – електронско учење путем програма "Доситеј".

"То је нешто што у земљама централне и источне Европе готово да не постоји", рекао је Цветковић током посјете Бањалуци и додао да о овом програму треба говорити у сврху промоције и Републике Српске и јавног сектора Српске који, као је истакао, очегледно даје велику подршку развоју информационих технологија, што није чест примјер у региону.

Програм "Доситеј", који промовише интерактивно учење помоћу информационо-комуникационих технологија, наишао је и на позитивне оцјене на конференцији "Едукације и кориштење информационих технологија" одржаној прошле седмице током Свјетског образовног форума у Лондону.

"Доситеј" предвиђа опремање рачунарима свих основних школа у Републици Српској, као и набавку лаптоп рачунара за наставнике, те у зависности од специфичности школа, набавку сервера, мрежне и комуникационе опреме.

Током прве фазе реализације пројекта у 2012. години опремљено је 65 основних школа у Републици Српској. Школе су добиле опрему и рачунаре за кориштење у настави и лаптопе за наставнике.

Опремљено је 408 е-учионица, односно испоручено је 10.200 рачунара за ученике.

Послије испоруке опреме, Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са бањалучком компанијом "Ланако", организовало је обуку за наставнике за кориштење ове опреме у настави.

Вриједност пројекта је 4,5 милиона евра, а средства су обезбијеђена из кредитних средстава Владе Србије.

Министарство просвјете и културе планира наставак програма "Доситеј" у овој години и даље опремање рачунарима основних школа у Републици Српској, као и обуку наставника за примјену информационих технологија у настави.

Раније је ресорно министарство провело програм информатичког оспособљавања наставног и ваннаставног особља у основним и средњим школама у Републици Српској с циљем повећања нивоа њихове информатичке писмености и оспособљености, односно унапређења кориштења информационих технологија у наставном процесу ради остваривања што квалитетнијег васпитно-образовног рада.

Сви наставници су успјешно завршили обуку и већ користе стечена знања у наставном процесу.0 КОМЕНТАРА

 1. „То је нешто што у земљама централне и источне Европе готово да не постоји“

  Хаххахахахахахахах… Питам се само гдје проналазе овакве ликове? Овај лик никад није чуо за Moodle?

  Да Влада и њени хохштаплери умјесто трпања народних пара у Ланакове џепове стварно имају искрене намјере да унаприједе употребу информационих технологија у образовању набавили би за сваку школу по 50-ак Raspberry Pi рачунара (ком. је 35 долара), на овима би (наравно уз школоване наставнике а не хохштаплере) дјеца могла на вријеме да уче и о хардверу и о софтверу. Ту се ствара конкурентна памет, а не на пропалом ЕТФ-у.

 2. Ja koliko sam čuo od ovih palamuda ovde, mahom špijuna, da si ti si mladi gospodine završio neki privatni fakultet, ne vjerujem ništa boljeg od onog Egzodusa kako li se zove. Valjda ima neko kompetentniji ovde da priča o informacionim tehnologijama kome bi mogli da vjerujemo na riječ, ovako vidim samo da si kao razočaran u nešto, više nego što si brižan za „propale Majkrosoftove tehnologije“.

 3. herctref, 06.02.2013. 16:42:00 [67150]
  Погрешно си чуо. Завршио сам ДРЖАВНУ школу, у Београду, ову овдје http://www.viser.edu.rs/ . А кад сам ти већ толики трн у оку, прво се информиши о мени па онда лапрдај, више о мени можеш прочитати овдје http://boyansoftware.com/, а колико сам компетентан провјери овдје http://www.linkedin.com/in/bnisevic

  И то у опште нема везе са темом. Контра аргумент ономе што сам написао овдје у првом посту не може бити ниво моје компетенције. Нигдје нисам написао да су Мајкрософтове технологије пропале. Ја само тврдим да се могу направити уштеде од десетине милиона марака у јавном сектору кад би се уз мало труда употребиле Опен Соурс технологије. Компанија Ланако осим што постоји дуги низ година има и запослене на десетине инжињера што нема ни једна друга ИТ компанија у Српској. Наравно, захваљујући томе побјеђује на свим тендерима јавног сектора у РС. Али то није разлог да јавни сектор не штеди новац на софтверу и не активира своје заспале и лијене инжињере да сами себи нешто произведу. Барем кад је софтвер у питању не мора се све куповати.
  А ко није разочаран нашим друштвеним системом, понашањем ових у власти, сисањем народних пара из буџета, тај или није нормалан или је у суштини зла особа.

Оставите одговор