Majkрософт припрема Виндовс за АРМ процесоре

Мајкрософт планира да развије верзију Виндовса за АРМ процесоре који су веома раширени у мобилним уређајима, а АРМ компанија не крије да има планове за ширење и на озбиљније рачунаре. Иако су специфичне верзије Мајкрософтових оперативних система, типа Виндовс Ембедед и В. Мобиле подржавале АРМ процесоре, софтверски гигант никада није издао основну корисничку верзију Виндовса […]

четвртак, 30 децембра, 2010 / 15:09

Мајкрософт планира да развије верзију Виндовса за АРМ процесоре који су веома раширени у мобилним уређајима, а АРМ компанија не крије да има планове за ширење и на озбиљније рачунаре.

Иако су специфичне верзије Мајкрософтових оперативних система, типа Виндовс Ембедед и В. Мобиле подржавале АРМ процесоре, софтверски гигант никада није издао основну корисничку верзију Виндовса која није везана за x86 системе. Проћи ће још доста времена до коначног производа, иако Миајкрософт већ више мјесеци ради у том правцу.

Један од главних проблема ће бити подршка произвођача хардвера у виду драјвера, као и софтверска подршка. Један од разлога за одумирање Виндовс НТ-а за РИСЦ процесоре је то што Мајкрософт није држао корак у сервисним пакетима и апликацијама у односу на верзију која је била намијењена Интел и АМД платформама.

Нова верзија Виндовса ће свакако циљати на широку палету уређаја, од таблета до нотбука, али из Редмонда још увијек није објављено да ли ће тај систем нове генерације бити базиран на WП7, Виндовс 7, Виндовс 8 или Виндовс ЦЕ оперативном систему.

Реално би било очекивати да би овај систем могао да се појави 2013. године, таман у вријеме када би и АРМ требало да представи свој нови Кортеx-А-15 процесор. Тада би могло доћи до оштрог окршаја између мобилних архитектура, гдје би АРМ коначно имао довољно добру сотверску подршку да се ухвати у коштац са Интел Атом и АМД мобилним рјешењима.

Очекује се да ће Мајкрософт издати званично обавјештење о овој иницијативи на предстојећем ЦЕС-у.Оставите одговор