Мајкићка опет мези Мектића на тему миграната

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да је очито да министар безбједности БиХ Драган Мектић не сматра проблем миграната у БиХ значајном темом, јер је данас напустио сједницу Савјета министара на којој је требало разговарати о њима.

уторак, 24 јула, 2018 / 19:58

"На данашњој сједници Савјета министара БиХ требало је да буде разматрана информација о стању у области миграција у БиХ, у вези са повећаним приливом миграната, али кључно лице за расправу министар Мектић је из непознатих разлога напустио сједницу, тако да ова тачка није разматрана. Није се појавио, иако од његових одлука стријепи велики број грађана", рекла је Мајкићева.

Она је истакла да мигрантска криза поприма све веће размјере, оцијенивши да власт на нивоу БиХ не показује никакву спремност да се с тим избори.

Према њеним ријечима, неки извори из Србије изјавили су да је број миграната, који су ушли у БиХ много већи од 9.000, колико је тренутно евидентирано у БиХ.

"То показује да институције уопште не знају колики је стварни број миграната који се налази у БиХ и да је мигрантска криза потпуно ван контроле ове неспособне власти", рекла је Мајкићева.

Она је навела да се Савјет министара као и Мектић лично, не усуђују изаћи пред јавност и објаснити зашто се не поштују закони о азилу и странцима, и додала да они крију Службу за послове са странцима на чијем је челу СДС-ов кадар Слободан Лујић, која је потпуно заказала на овом послу.

Мајкићева је подсјетила да је задатак Службе да управља миграцијама на простору БиХ, као и борба против илегалних миграција, трговине људима, што је до сада узимано као главни показатељ спремности БиХ за укидање визног режима.

Према важећим законима, појаснила је Мајкићева, мигранти по уласку у БиХ, ако не затраже азил, упућују се у мигрантске центре и враћају у земље из којих су дошли.

"БиХ је потпуно незаштићена од даљег великог прилива миграната, са којим не може да се избори. То може бити аргумент за укидаље безвизног режима, ако БиХ није у стању да контролише своје миграције", рекла је Мајкићева.

Говорећи о обећаним средствима за збрињавање миграната, Мајкићева је рекла да је евидентно да се БиХ налази у веома тешкој ситуацији.

Она је напоменула да би сутра требало да буде одржана сједница Оперативног штаба на чијем челу је Мектић, која би требало да резултира конкретним приједлозима за рјешавање мигрантске криза.