Мајкићева: До консензуса неће бити лако доћи

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да оснивање комисије за провођење одлуке "Сејдић – Финци" не значи да ће бити лако доћи до консензуса. Она је подсјетила да ранија комисија за провођење те одлуке није успјела да се договори о кључној ствари, јер су бошњачки политичари покушавали да отворе цијели […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 09:42

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да оснивање комисије за провођење одлуке "Сејдић – Финци" не значи да ће бити лако доћи до консензуса.

Она је подсјетила да ранија комисија за провођење те одлуке није успјела да се договори о кључној ствари, јер су бошњачки политичари покушавали да отворе цијели пакет уставних промјена.

"Није им падало на памет да причају само о провођењу одлуке Суда у Стразбуру. Сада ћемо видјети какве ће резултате нова комисија имати. Улазимо у врло деликатно питање уставне материје, у којем имамо различите ставове", рекла је Мајкићева за "Фокус".

Она је додала да се око Закона о државној помоћи, који је такође уз одлуку "Сејдић и Финци" важан услов за стицање кандидатског статуса за ЕУ, не може ништа прогнозирати све док се детаљно не анализира законско рјешење, нарочито оне дијелови који се тичу финансијске помоћи Владе РС према локалним заједницама у Српској.

Мајкићева је, говорећи о попису становништва као услову за кандидатски статус, навела да је предсједник СДА Сулејман Тихић прво најавио да је могуће избацити проблематични члан 48 Закона о попису становништва, али је одмах сутрадан рекао да попис треба ставити у контекст политичких договора, заједно са пресудом "Сједић – Финци" и законом о државној помоћи.

"Не знам на шта ће све изаћи, за очекивање је да ће прихватити брисање тог члана, али да ће тражити нешто заузврат", сматра Мајкићева.