Мајер нови шампион у спусту!

Аустријски скијаш Матијас Мајер освојио је злато у спусту на Зимским олимпијским играма у Сочију и тако остварио највећи успијех каријере. 23-годишњи Мајер, који је до сада имао само два подијума у Свјетском купу и то у супервелеслалому, тако је направио велико изненађење тријумфом у времену од 2:06.23 минута. Аустријанац је имао шест стотинки предности […]

недеља, 9 фебруара, 2014 / 15:02

Аустријски скијаш Матијас Мајер освојио је злато у спусту на Зимским олимпијским играма у Сочију и тако остварио највећи успијех каријере.

23-годишњи Мајер, који је до сада имао само два подијума у Свјетском купу и то у супервелеслалому, тако је направио велико изненађење тријумфом у времену од 2:06.23 минута.

Аустријанац је имао шест стотинки предности у односу на Италијана Кристофа Инерхофера, док се на трећем степенику побједничког постоља нашао Ћетил Јансруд, који је био још четири стотинке даље.

Фаворити за медаљу у спусту прије почетак Игара у Сочију Аксел Лунд Свиндал и Боди Милер тај епитет нису искористили. Норвежанин је трку завршио са 29 стотинки заостатка у односу на Мајера на четвртом мјесту, док је Милер био осми.

Мајер је освајањем злата постао први Аустријанац после Фрица Штробла који је тријумфовао у спусту на Олимпијским играма од 2002. године и Солт Лејк Ситија. Такође, Аустрији је донио прво злато у некој алпској дисциплини после осам година и Торина, гдје је Бењамин Рајх био шампион у слалому и велеслалому. Уз то, надмашио је по успјесима свог оца Хелмута, који је био сребрни у супервелеслалому на Играма у Калгарију 1988. године.

Трка у спусту отворила је програм у алпском скијању на Играма у Сочију, а старт је у односу на предвиђено вријеме каснио 15 минута. Стаза дуга око 3.500 метара претходних дана је била у средишту контроверзе, пошто су поједини скијаши после падова током тренинга рекли да је превише опасна. Боди Милер је отишао најдаље, рекавши да би некога могла да убије.

Али, када је дошло вријеме за борбу за медаље, било је тренутака када су скијаши могли да заврше ван стазе, али је већина, срећом, избјегла излијетање. Први који није завршио трку био је Француз Жоан Клари, који је имао стартни број 12. До тренутка када су на стазу изашли фаворити, прије свих Милер, са бројем 15, вођство је држао Аустријанац Матијас Мајер, у времену од 2:06.23 минута.

Међутим, Милер је потпуно заказао, пошто је ударио у капију на половини стазе изгубио је ритам и у циљ ушао са пола секунде заостатка у односу на Мајера. Швајцарац Патрик Кинг и Доминик Париз из Италије губили су вријеме од првог до последњег сектора, да би Аксел Лунд Свиндал у финишу надокнадио заостатак, али недовољно да би претекао Аустријанца.

Најближи Мајеру био је Кристоф Инерхофер, 20. по реду на стази, пошто је у циљу имао шест стотинки заостатка. Италијан је одскијао сјајно и са другог мјеста помјерио Ћетила Јансруда, а Свиндалу распршио сан о освајању нове медаље у спусту, пошто је на претходним Играма у Ванкуверу стигао до сребра у тој дисциплини.

Скијаши који су слиједили никако нису успјели да угрозе скијаше на прве три позиције, а Мајерово славље услиједило је када је трку завршио Швајцарац Дидије Дефаго, који је бранио злато освојено у Ванкуверу прије четири године. Иза најбоље тројице на крају се нашао Свиндал, испред Американца Тревиса Генонга, Карла Јанке из Швајцарске и Италијана Петера Фила. Прву десеторицу комплетирали су Милер, Аустријанац Макс Франц и Ерик Геј из Канаде.