Маглај: Срби повратници траже масовно пресељење у РС

Срби повратници у општину Маглај одлучили су да масовно напусте овај град у Федерацији БиХ због дискриминације и немогућности остваривања основних људских права, те су оглас о продаји станова истакли на огласној табли у центру града револтирани што их локална власт игнорише. Повратник Вјекослав Лазић истиче да се у општину Маглај вратило највише 600 Срба, […]

субота, 27 августа, 2011 / 12:22

Срби повратници у општину Маглај одлучили су да масовно напусте овај град у Федерацији БиХ због дискриминације и немогућности остваривања основних људских права, те су оглас о продаји станова истакли на огласној табли у центру града револтирани што их локална власт игнорише.

Повратник Вјекослав Лазић истиче да се у општину Маглај вратило највише 600 Срба, иако су до рата у БиХ чинили трећину популације, односно било их је више од 13 000.

"Нетачне су информације које овдашње власти пласирају посредством локалне ТВ да се у општину вратило чак 2 800 Срба. Према прецизним информацијама које имамо, у Пољице се вратило 50, Бочињу, Бакотић и Крсно Поље 400, приградска насеља стотину и у сам град нас 26", рекао је Лазић за београдске "Вечерње новости".

Револт повратника је постао израженији када се на списку од 330 ученика, којима је општина дала помоћ за набавку уџбеника, није нашло ниједно повратничко дијете, док је слична ситуација и код стипендирања студената.

Лазић каже да за повратнике нема ни социјалне помоћи ни донација за поправку станова и кућа од општине, а ни од Кантона, иако већ осам година покушавају да добију било шта.

"Немамо права на помоћ из Центра за социјални рад, Црвеног крста, чак ни право за субвенционисање потрошње струје. Министар за избјеглице у Влади ФБиХ Радован Вигњевић је тобоже наш представник, али како да очекујемо да нам помогне кад се у рату борио на страни Армије БиХ", запитао је Лазић.

Лазић је, као и већина његових сународника у Маглају, дао оглас за продају куће, апелујући на надлежне у Републици Српској да им помогну, како би напокон пронашли свој мир и скрасили се са породицама. "Тражим начин за хитно пресељење у РС, јер немамо ни теоретских услова да преживимо ову зиму. Иако смо у граду, немамо у функцији купатило, чак ни брашно за печење хљеба, јер немамо од чега да га купимо", каже Лазић.0 КОМЕНТАРА