Мадуров тотални обрт: Пружам руку Трампу

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро изјавио је да жели да се организује састанак с америчким предсједником Доналдом Трампом и да жели снажне односе са САД као што има с Русијом.

петак, 11 августа, 2017 / 09:26

У обраћању посланицима нове Уставотворне скупштине, Мадуро је у четвртак наложио министру спољних послова да се обрати Вашингтону ради организовања телефонског разговора или састанка с Трампом, кога је раније називао глупим империјалним магнатом и критиковао због санкција венецуеланским званичницима.

"Господине Доналде Трамп, ево моје руке", рекао је Мадуро, недуго пошто је рекао да Венецуела "никада неће попустити".

Трампова администрација је Мадуру и још више од 20 бивших и садашњих званичника увела санкције, називајући Мадура диктатором и оптужујући његову владу за кршење људских права и подривање демократије у земљи.

Венецуела с нашла на удару критика међународне заједнице због покушаја Мадура да учврсти своју власт и оснивања Уставотворне скупштине која треба да измијени устав и која се прогласила тијелом које је надређено свим другим државним институцијама, укључујући и Конгрес, који контролише опозиција.

Избори за нову скупштину изазвали су вишемјесечне протесте у којима је страдало најмање 120 људи.

Земља је такође у економској кризи, додатно повећаној ниским цијенама нафте.

Швајцарска банка Кредит Свис је због "недавних дешавања и политичке климе" у земљи у четвртак забранила трговину венецуеланским обвезницама, које су један од малобројних начина на који влада обезбјеђује новац за помоћ посрнулој привреди.