Мађарска утростручила златне резерве

Мађарска, чланица Европске уније која броји око 10 милиона становника, утростручила је количину златних полуга.

недеља, 11 априла, 2021 / 15:33

Тиме се на глобалној ранг листи нашла у горњој трећини земља с највећим златним резервама и међу прве три у региону Централне и Источне Европе.

Централна банка Мађарске је саопштила да је од прошлог месеца повећала количину златних полуга у својим резервама са 31,5 тона на 94,5 тона, што је највећи ниво у посљедњих више деценија, преноси РТ.

Тиме је утростручен и износ ових резерви по становнику са 0,1 унце на 0,31 унцу, па се Мађарска може похвалити највиећом количином злата пер цапита међу земљама ЦИЕ, према саопштењу финансијског регулатора.

Из централне банке су навели да је повећање залиха злата наставак дугорочне стратегије усвојене 2018. године, када су златне резерве увећане 10 пута, са 3,1 тоне на 31,5 тона, након чега су остале на том нивоу више од две године.

Недавна појачана куповина полуга повезана је са новим ризицима који произилазе из пандемије коронавируса, напомиње се у саопштењу.

"Снажан глобални раст државних дугова или забринутости због инфлације додатно повећавају важност злата у националној стратегији као сигурног уточишта и као имовине за заштиту вриједности”, оцјењују из централне банке.