Мачак у чизмама, латиница на културном јарму

Уз дужно поштовање установи као што је Дјечије позориште Српске, односно баш због тога, дужни смо регистровати још један примјер латиничења, као синдрома културно несамопоуздане нације и државе.

понедељак, 17 септембра, 2018 / 13:47
Саопштење доносимо у цјелости, уз истицање ријечи која, будући да је из Данске, не може бити написана српским писмом.
Дјечије позориште Републике Српске отпутовало је данас у Суботицу гдје ће у оквиру такмичарског програма јубиларног 25. Међународног фестивала позоришта за децу извести представу „Мачак у чизмама“.
Ову надалеко познату бајка Шарла Пероа, бугарски редитељ Тодор Валов поставио је на сцену Дјечијег позоришта РС у форми гротескног кабареа који има за циљ да насмије и провоцира, али и исмијава људску глупост, лакомисленост, сујету, поткупљивост и жељу за интригама јер према ријечима редитеља: „Нажалост, цивилизовано Човјечанство није успјело да побиједи лаж, корупцију и манипулацију, као средства стицања власти, богатства и друштвеног положаја.“ Сценограф представе је Стефка Кјвлијева, а композитор Пламен Мирчев-Мирон. У представи играју: Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић.

Јубиларни 25. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици свечано ће бити отворен у недељу, 16. септембра, у 18.30 и трајаће до 21. септембра. У оквиру такмичарског програма овог фестивала учешће ће узети према ријечима организатора „маштовите и узбудљиве представе за децу из целог света – њих 14 из 12 земаља.“ Поред Дјечијег позоришта из Републике Српске суботичкој публици ће се представити и театри из Пољске, Велике Британије, Србије, Турске, Македоније, Хрватске, Бугарске, Бразила, Црне Горе, Аустрије и Мађарске.

О наградама ће одлучивати трочлани међународни жири који чине истакнути свјетски позоришни умјетници и стручњаци: Хенрик Кохлер, дански глумац, управник Teatercentruma – развојног центра драмских умјетности за дјецу и младе и организатор Априлфестивала посвећеног позоришту за младе,  Ђула Урбан, познати мађарски редитељ, професор и драмски писац као и српска глумица, професорка и театролог Маријана Прпа Финк.

Жири ће додијелити: Гран при за најбољу представу у цјелини; награду за најбољу режију;  за најбољу сценографију; за најбољу оригиналну музику; награду за најбоље естетско и технолошко рјешење лутака; пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство и специјалну награду за оригиналност и фантазију.

Специјалан програм у оквиру обележавања јубилеја Фестивала биће посвећен кинеском позоришту за дјецу и у оквиру њега ће бити уприличена изложба и двије представе у извођењу театара из Кине.

У оквиру церемоније отварања Фестивала, Награду за животно дјело „Мали принц”, коју Фестивал додељује за изузетан допринос развоју културе и сценске умјетности за дјецу, примиће Душан Поп Ђурђев, писац за дјецу и младе и дугогодшњи директор Змајевих дечјих игара и Вјеслав Хејно, пољски професор позоришне умјетности, глумац, редитељ, педагог и публициста.

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске, „Мачак у чизмама“ на програму је у понедјељак, 17. септембра у 10 часова на сцени Јадран Народног позоришта Суботица.Оставите одговор