Ма није ваљда: Милионски тендер за смањивање рада на црно ИД картицама

Министарство финансија Републике Српске расписало је данас тендер за израду система електронских идентификационих картица за раднике у Српској тежак 1,2 милиона КМ са урачунатим ПДВ. Успостављањем базе података и набавком 260.000 картица које ће радници у морати да носе на радном мјесту РС намјерава да сузбије рад на црно.

петак, 6 јула, 2018 / 22:17

У тендерској документацији, која је у посједу Капитала, наведено је да ће изабрана фирма имати 90 дана да заврши комплетан систем.

Систем представља интегрисану база података, пратећих апликација, система за припрему и извршење контрола, електронских картица и теренских уређаја и мобилних апликација за брзе теренске провјере.

Систем треба реализовати, наведено је у тендеру, као независно рјешење које може да обезбједи извршавање контроле запошљавања и рада на црно над комплетним тржиштем рада.

"Основна улога система је да пружи брз и ефикасан увид контролном органу на терену, о статусу радника у контролисаном привредном субјекту. Поред овога систем треба да омогући координацију више тијела на терену у току појачаних акција контроле рада и запошљавања радника у фирмама. Додатна улога система је да пружи увид у реалном времену о активностима контролних органа на терену, њихову тренутну позицију и податке о котролисаним субјектима", наведено је у документацији.

У тендеру је наведено да ће картице служити за идентификацију свих запослених и да ће радници бити дужни да их носе са собом у току радног времена. Картица мора бити визуелно персонализована као и инкодирани подаци о сваком раднику у самом чипу картице.

Заинтересованим фирмама остављен је рок до 20. августа да могу доставити своје понуде.

Када су у питању услови које понуђачи морају да испуне, између осталих, наведено је да морају посједовати стручно особље како би се квалитетно имплементирао предмет набавке.

"То подразумијева да вођа пројекта мора имати најмање пет година искуства на вођењу пројеката и искуство у имплементацији пројеката. Понуђачи морају имати и ДБ Администратора (специјалисту за базе података) са искуством не мањим од пет година у РДБМС (Relational Database Management System) системима, као и пет година искуства у оптимизацији рада база. Морају имати и најмање три инжењера информатике за извршење ове услуге, најмање два сервисера који су опремљени и обучени за потребе сервисирања ових услуга и најмање двије особе у техничкој подршци", наводи се у тендеру.1 КОМЕНТАР