Ма, монументално: Монтенегрини изабрали себи кљун за 15 година одцјепљења од Србије

Мештровићев маузолеј на мјесту срушене завјетне капеле Српске православне цркве можда и јесте, али Петар Други Петровић Његош свакако није никакав симбол антисрпског монтенегринства. Но, образа и чојства они немају.

уторак, 20 априла, 2021 / 11:01

Конкурс је организовала Црногорска културна мрежа (ЦКМ), на који је пристигло 18 приједлога рјешења логотипа за обиљежавање 15 година независности, а разматрано их је десет. Ову вијест једне невладине организације, коју финансира државна институција, РТЦГ преноси као да је државни пројекат. Што он, уз коштуничавог Кривокапића и јесте.

РТЦГ извјештава и даље као да јој програм уређују са ХРТ или ФТВ, што је најбољи показатељ карактера власти бившег Србина – Мила Ђукановића. Они црногорску државност "обнављају" на начин да пишу писмом којим није писао њен посљедњи краљ, баштине антисрпску идеологију усташтва, док је он био Србин, те ће све учинити да "црногорско" значи и оно историјски немогуће: антисрпско.

Па кажу:

Хиљаду еура за заставни кљун

"Побједничком рјешењу је припала награда од 1.000 еура коју је обезбиједила Централа банка Црне Горе. Доминанте боје лога су црвена и златна, означавају боје црногорске државне заставе, чија је позадина јарко црвене боје", саопштио је ЦКМ.

Број 15, како појашњавају, означава године јубилеја, а изнад броја се налазе златни кљун и крило, које представљају пркосног црногорског орла који је симбол слободе.

Рада Ојданић је казала да јој је изузетно драго што је њено рјешење побиједило на конкурсу.

"Једва чекам да видим његову примјену у кампњи у разним формама и реакцију јавности. Ово је надам се само почетак мојих квалитетних радова. Привилегија је за сваког дизајнера да побиједи на овако важном конкурсу чији је значај много већи од било које награде. Захваљујем се члановима жирија што су препознали моје рјешење као најбоље", рекла је Ојданић.

У име Црногорске културне мреже Кристина Митровић је казала како вјерује да ће лого прихватити сви грађани Црне Горе и да ће јубилеј који држава обиљежава бити повод да се ујединимо око наше државне куће и да превазиђемо подјеле.

Жири су чинили представници портала Актуелно и Аналитика, ТВ7, РТВ Никшић, ТВ Рожаје, ТВ Пљевља, Елмаг радија, ПГ Саунда, штампарије Вапор, ЦКМ-а, Централне банке Црне Горе и фотограф Милош Звицер.