Ма, је ли могуће: У Канади предумишљајни напад на муслиманску породицу – шест мртвих

Четири члана муслиманске породице убијена су у "раније смишљеном нападу" возилом у граду Лондон у канадској провинцији Онтарио, саопштила је полиција. Дјечак стар девет година једини је преживио, али је задобио тешке повреде и сада је у болници.

уторак, 8 јуна, 2021 / 11:01

Канађанин стар 20 година оптужен је по четири тачке за убиства и једном за покушај убиства.

Ово је најгори напад на кандске муслимане од када је шест људи убијено у џамији у Квебеку 2017. године.

"Вјерујемо да су ове жртве биле мета смишљеног напада јер су муслимани", рекао је новинарима шеф локалне полиције Пол Вајт.

Он је додао да полиција разматра и оптужницу за тероризам, али се вјерује да је ово био злочин из мржње.

Жртве су двије жене старости 74 и 44, један мушкарац стар 46 и дјевојчица стара 15 година. У складу са жељама породице жртве нису именоване.

Полиција је саопштила да је нападач двадесетогодишњи Нетенијел Велтман из Лондона. Он је ухапшен без инцидената у тржном центру удаљеном око шест километара од мјеста напада.

За сада није познато да ли је осумњичени повезан са неком од насилних група и није познато да је био у контакту са жртвама.

Осумњичени је у тренутку напада носио на себи врсту заштитног прслука, рекао је Вајт.

Велтман није раније осуђиван.

Званичници су рекли да се нападач у црном камиону попео се на тротоар по доброј видљивости и временским приликама и ударио у породицу.

Према попису из 2016. године у граду Лондону, око 200 километара југозападно од Торонта, свака пета особа рођена је ван Канаде, а највећи дио популације чине Арапи, а након њих људи из јужне Азије, јавио је Би-Би-Си.