Видовић тврди да Српска није одустала од изласка из ПДВ система на нивоу БиХ

Министар финансија Републике Српске и члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Зора Видовић рекла је да Влада Српске није одустала од идеје да изађе из система ПДВ-а на нивоу БиХ.

уторак, 9 фебруара, 2021 / 15:25

Видовићева је на сједници Народне скупштине РС, одговарајући на посланичко питање Јелене Тривић из ПДП-а о томе да ли је Влада испоштовала закључак НСРС из 2019. године о изласку РС из ПДВ, истичући да се види да је то мртав закључак.

Видовићева је рекла да је Влада урадила детаљне анализе о систему индиректоног опорезивања.

"Влада је анализирала структуру ПДВ-а, анализирала потрошњу и шта се дешава даље са обрачуном ПДВ-а и имамо јако прецизне и квалитетне анализе које стоје за оно вријеме када буде потребно да се то покрене. То није мртав закључак, на томе се ради и када буде вријеме за то Народна скупштина биће обавијештена", рекла је Видовићева.

Народна скупштина РС усвојила је 12. новембра 2019. године закључак којим је задужила Владу да анализира ефекте учешћа Републике Српске у ПДВ систему и да на бази тога изврши припреме како би се омогућило издвајање из тог система и отварање посебног рачуна за ПДВ Републике Српске.