М. Мишић: Фиксирање швајцарског франка иде у прилог грађанима БиХ

Одлука Швајцарске националне банке /СНБ/ да фиксира курс 1,2 франка за евро иде у прилог грађанима у БиХ који су подигли кредите везане уз швајцарски франак код комерцијалних банака у земљи, изјавио је Срни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић. Мишић није могао да каже за колико би била мања рата кредита дужника, додајући да […]

петак, 9 септембра, 2011 / 15:17

Одлука Швајцарске националне банке /СНБ/ да фиксира курс 1,2 франка за евро иде у прилог грађанима у БиХ који су подигли кредите везане уз швајцарски франак код комерцијалних банака у земљи, изјавио је Срни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић.

Мишић није могао да каже за колико би била мања рата кредита дужника, додајући да би требало сачекати неколико дана, јер ће вјероватно бити ставова и изјашњавања о овом питању, како Хипо групације која највише процената носи од укупног кредитног портфолија са клаузулом у францима, тако и осталих комерцијалних банака у БиХ.

Према његовим ријечима, сада би можда и Стални одбор за финасијску стабилност могао да редефинише своје ставове, јер средњи курс швајцарског франка у БиХ износи 1,62 КМ.

"Код нас је сада средњи курс швајцарског франка 1,62 КМ, што значи да су ставови Сталног комитета за финансијску стабилност и њихово прихватање од стране Хипо групације под знаком питања, јер сада би тај балон био само разлика између тог курса и оног договореног", појаснио је Мишић.

Он је истакао да се чак поставља питање колико је то уопште сада актуелно, те да ли "балон кредит" уопште треба, јер је са оваквим мјерама Швајцарске националне банке, разлика у курсу само четири одсто, додајући да је на банкам шта ће понудити својим клијентима.

Стални одбор за финансијску стабилност на састанку у Сарајеву 18. августа једногласно је предложио да банке корисницима кредита у швајцарским францима фиксирају курс КМ у односу на швајцарски франак на нивоу од 31. децембра 2010. године који је износио 1,5678 КМ за франак, затим да се разлика до стварног курса обрачунава и посебно евидентира (такозвани балон) са каматном стопом која ће бити дефинисана у договору са банкама, те да банке размотре могућност смањења каматне стопе за одређене врсте кредита (стамбени кредит), док би отплата "балон кредита" слиједила након отплате главног кредита, а најдуже на рок од пет година.

Представници комерцијалних банака у БиХ су се 25. августа у Бањалуци позитивно изјаснили према већини приједлога за ублажавање положаја клијената чији су кредити везани уз швајцарски франак, које је недавно утврдио Стални одбор за финансијску стабилност.

Према том ставу, банке би својим клијентима који имају кредите везане уз швајцарски франак требало да понуде опцију да се фиксира курс у износу 1,5678 КМ за један франак, који је важио 31. децембра 2010. године, а такође и да смање каматну стопу за један процентни поен свима који имају стамбене кредите изражене у швајцарској валути.

Предложени "балон" би садржавао разлику рате од фиксираног курса у односу на текући. За период "балона" који би трајао три године предложена каматна стопа износила би 3,95 одсто и тада би била наплаћивана само камата.

Током трајања "балона" клијенти би требало да имају опцију да, у случају промјене ситуације, замијене своје "балон кредите" за кредите са валутном клаузулом у евро.