М. Мандић подсјетио Ђукановића на његову ружну, српску прошлост

Бивши министар у влади предсједника Републике Српске Радована Караџића, Момчило Мандић, пред Европским судом у Стразбуру, добио је спор против Црне Горе, који је покренуо због незаконитог хапшења у Будви.

уторак, 23 октобра, 2012 / 07:00

Пошто је Влада признала кривицу пред овим судом, Мандић није желио новчану накнаду.

Момчило Мандић је у изјави за "Дан” потврдио да је на суду у Стразбуру добио спор против Црне Горе због незаконитог хапшења у Будви. Казао је и да није желио материјалну накнаду, већ јавно извињење црногорске власти за неправду која му је нанесена.

– Први и јако важан разлог због којег сам одлучио да за вандалски чин и тортуру коју сам претрпио не тражим материјалну надокнаду, већ само извињење од црногорске владе, лежи у чињеници да моја породица води поријекло из Црне Горе и нијесам желио да цех незаконитих поступака црногорске полиције плаћа мој братски народ. Јасно је да би терет овакве одлуке изнијели црногорски пензионери и радници који већ плаћају бјелосвјетским тајкунима за послове које је гарантовала Влада Црне Горе. Не желим да узимам новац од црногорске сиротиње. Други и уједно и најважнији разлог је што не могу да заборавим помоћ коју су Мило Ђукановић и његова влада 1994. године упућивали Војсци Републике Српске и нашем народу и то у тренуцима када нам је Слободан Милошевић увео санкције. Гориво за наше тенкове који су се борили од Фоче преко Сребренице до Бихаћа и даље слао је управо Ђукановић и ко зна шта би било са Републиком Српском да те помоћи није било. Ми смо били пред поразом, а Ђукановић нам је тада продао нафту којом смо напунили празне резервоаре наших тенкова и спасили Републику Српску. Не смијем заборавити ни помоћ коју нам је упућивао тадашњи министар здравља Миомир Мугоша који је Херцеговини даровао двије пољске болнице – казао је Мандић, наглашавајући како се такође "не смију заборавити ни добровољци које је охрабривала и опремала Влада Црне Горе, када су наша браћа Никшићани помагали у ослобађању Фоче, а Пљевљаци, на челу са доскорашњим градоначелником, ослобађали српску нејач од муџахединских хорди у Горажду”.

– Посебно су значајан допринос дали у ослобађању Горажда гдје је бивши градоначелник Пљеваља и садашњи, колико чујем, посланик Мила Ђукановића показао невјероватан патриотизам. Бивши министар здравља Мугоша је један од најомиљенијих људи у РС и српски му народ никад неће заборавити што је све урадио за нас.Чуди ме шта се десило са онаквим Србином Милом Ђукановићем и другим српским патриотама њему блиским да преко ноћи пљуну на најбоље што су урадили у животу. Дозволио је да будем први црногорски држављанин који је изручен другој држави и то без икаквог поступка екстрадиције, супротно тадашњем закону и Уставу Црне Горе. Када сам ухапшен, моја супруга је извадила увјерење да сам држављанин Црне Горе да би касније црногорска СДБ покушала да фалсификује документацију, па ми је у марту 2005. године наводно одузето држављанство. Наравно, у томе нијесу успјели. Зато сам и добио спор у Стразбуру јер се радило о класичној отмици, а не изручењу. Немам објашњења због чега је према мени овакво поступано, осим да је у питању потреба да се по сваку цијену остане на власти – закључио је Мандић.

У образложењу пресуде се наводи да су 17. августа 2005. године, у 14 сати и 30 минута, четири црногорска полицајца ушла у стан подносиоца тужбе у Будви, ставила му лисице и одвела га у полицијски ауто.0 КОМЕНТАРА

 1. Геније, кад се само сјетим његовог свједочења у Хагу, Момо Радована ословљава са „господине Предсједниче“, а доктор Радован њега са „господине министре“, ееееееее то је било руководство, а не ови шупци сад, прије предсједник доктор Радован, а сад тракториста с афинитетима да буде звијезда Гранда, прије Момчило, а сад плачипичка Радмановић, прије Лукић, Буха……сад гамад Чубри, Џомба нејаки, свеприсутна Жељка и умало да заборавим високоинтелектуалног министра пољопривреде, фрик шоу.

 2. Момо Мандићу показао си манире правог Српског џентлмена и подјестио црногорску кукавицу да је некад био Србин… Хришћански му опростио дуг. Која величина од човјека! па овакве људе треба у владу одмаХ! А сјећа ли се још ко оног унесрећитељног Нина Јауза и он је риједак примјер супљеглава!

 3. NATO je 1999-e napao sadašnju Srbiju. Prije toga je jednu od značajnih (čitaj: sramnih) uloga odigrala Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE, iliti OEBS), vođena Amerikancem (!?). Kad smo kod značajnih (sramnih) uloga vezanih za Kosovo, ne mogu se ne spomenuti ni višedecenijska nedjela domaćih suprotstavljenih strana.

  Ubrzo zatim milosrdni anđeli su pokazali anđeoske zube, zarivajući ih u srpsko tkivo 78 dana, te je krv uglavnom navedenih domaćih aktera prštala na sve strane.
  Nakon tog milosrđa, koje se sigurno nije činilo takvim, naročito porodicama onih svrstanih u kategoriju kolateralne štete, javlja se, kao iz pepela, jedno prijateljstvo. Ono je promovisano i transatlantskom inicijativom za saradnju i razumijevanje, iz iste one zemlje odakle su, zarad pravde i prosperiteta potekle sve one bombe i projektili, žestoko padajući sa krila anđela po nesrećnoj srpskoj zemlji.
  Vratimo se svjetskoj promociji tog prijateljstva? Čemu ono? Oprostu, velikodušnosti, ljudskosti, bliskosti, razumijevanju? Ili politici, i to onoj perfidnoj i okrutnoj?

  Da je to prijateljstvo ostalo u privatnom aranžmanu, recimo kao susret dva vojnika koji su se gledali preko cijevi, nekako bih razumio taj čin. Ovako, ne mogu se oteti utisku da je na sceni još jedno ispiranje mozga, i to onog srbijanskog. Eto, Srbijanci, niste bili dobri, dobili ste po ušima, i to sa razlogom (jer i da je bilo ikakve nedoumice u vezi toga, sada definitivno za nju nema mjesta), ali mi vas i dalje volimo, ako ne isto, onda još i više, jer ste za razliku od prije ’99-e, sada pod našom šapom, doduše u krnjoj teritoriji.., ali to tako treba.
  Da bi se takva poruka poslala, navedeno prijateljstvo je došlo k’o kec na desetku, te vješto iskorišćeno i promovisano od strane prekomorskog viđenja saradnje i razumijevanja. Pita li se iko da li je do saradnje i razumijevanja trebalo doći prije napada na Srbiju i njenog rasparčavanja. U slučaju da se pita, neka mu/joj sljedeće pitanje bude da li je sa napadima i rasparčavanjem Srbije završeno… i koji to dio krnje Srbije može biti sljedeći na listi za saradnju i razumijevanje. U međuvremenu, ne bih se začudio ako bi, na predlog prijateljskog Haga, navedeni prekomorski institut bio predložen za Nobelovu nagradu za mir. Ili obrnuto, zašto da ne.

 4. Pa kako vas nije stid te price, koji ste vi praznoglavci, ne mogu da vjerujem. Momo Mandic je olicenje ratnog profitera i kriminalca, covjeka koji je na tudjoj nesreci i ratnom bogacenju, stekao sve sto je imao. Covjek koji je u ratu odrzavao veze sa neprijateljima, i imao sa njima partnerske firme (Alija Delimustafic). Covjek koji je preko Privredne banke a.d. Srpsko Sarajevo, oprao novca i novca. I vi o njemu sve pohvale. Dok je vojska i civili ginuli. I sada ga treba amnesirati, treba mu sve zaboraviti. Samo zato sto je drugom kriminalcu kao odbrusio i odgovorio. Pa nisu se u poslovima nasli. I sto je najtuznije, ovaj tip i dan danas kontrolise sitne kriminalce i lopove po RS-u, u stvari da se pravilno izrazim „Rasine smekere“ i njihove klonove.

 5. tomcat, 24.10.2012. 10:47:27

  Момо је и прије рата имао уплив у новац и политичке кругове! Њему рат ништа значајно није помогао око Привредне банке а.д. Српско Сарајево, ако не знаш да те подсјетим да је он добио тај судски спор, пошто је она индијанка тоби робинсон направила класични пљачкашки упад у финансијски систем!
  Да је било среће па да је та банка опстајала, умјесто ових рајфајзена и осталих који су исисали све до задње марке из ове несрећне земље, да је било таквих банка као Момова, не би било ове криминалистичке додикове полуприватне ИРБ!

  Момо је за крај сфрј-валуте марковићевог динара, обезбједио ирионе за товарење тог обезвређеног новца који се слао за Боеград са аеродрома Сарајево, то је била одлука савезне централне банке!
  На основу тих новчаница ми смо саставили касније платни промер са Србијом, који је текао све до доласка додикових индијанаца на власт, чиме су дефинитвно покопане све наше шансе за привредни развој!

 6. tomcat, 24.10.2012. 10:47:27

  Мислим да се већина људи који су коментарисали није бавила ликом, дјелом, амнестијом… г. Мандића јер то није тема. Коментарисали смо „доскочицу“ која је једна од бољих у посљедње вријеме.

 7. rammstain,

  posto smo nas dvojica tu negdje blizu, samo cu te podsjetiti da je prvi, jedini posteni i najnormalniji predsjednik Vlade RS u njenoj istoriji prof.dr Branko Dzeric podnio ostavku zbog kriminala i lopovluka doticnog gospodina. Znam dobro pricu da je prof Dzeric trazio od Radovana da skloni Momu, ali ovaj nije htio, i zato je podnio ostavku. Nije tacno da je imao upliv u novac prije rata (znam ga dobro iz Sarajeva). Bio je obicnik pomocnik u Republickom sekretarijatu MUP-a. Pusti pricu. Tobi Robinson jeste mafijasica koja je pokusala da uzme pare od Privredne banke, na nacin da ih je zaledila, pa pokusala sebi uzeti. I pusti tu pricu „Da je srece da je imamo…“. Da danas imamo tu banku, davno bi bila nelikvidna i ne bi imala dozvole za rad, jer bi isto davala sumnjive kredite. Pusti tu pricu.
  Usput rammo, cestitam ti izbornu pobjedu tvojih pulena i favorita, ovdje u Istocnom Sarajevu. Nisu, niti ce biti moj izbor nikada, ali narod je birao. Drago mi je sto se Sokolac rijesio Colovica, a sta ce biti sad, Bog sami zna. Sto se tice Pala, greska je, a vrijeme ce pokazati.
  Drago mi je zbog Istocnog Novog Sarajeva. 100 % pravi izbor za ljude dole.

  Anja,

  trebas malo da udjes u biografije i proslost nekih ljudi, da bi cijenio „doskocice“ koje oni prave. Mene licno ne moze impresionirati nikakav potez ovakvih likova.

 8. tomcat, 24.10.2012. 16:59:03

  Прво о професору доктору Ђерић Бранку немаш потребе да мени причаш, то је мој пријатељ лично!
  Осим тога није се Ђерић љутио због Мандића, већ због Јоје Тинтора, јбг Тинтор је имао тада једини паре, са којим смо могли куповати нафту за тенкове, Радован није отимо од сиротиње као што сад раде ови твоји пулени, већ се народ сналазио у ратна кризна времена како су знали и умјели, а нафта, униформа, муниција, гранате, опрема, поправке мтс-а и паре за све то су прављене из оног што се могло звати „црни буџет“ и није то никакав јерес, напросто такав црни буџет постоји и данас у много већем обиму, само га додиковци не одвајају за одбрану земље као онда Радован, већ за лично богаћење и изношење новца ван земље!

  Што се тиче побједе СДС-а, мислим потпуно заслужено, па зар би ти могао Микију Ковачевићу супротставити онаквог снсд-овца кома смијурију од човјека и странке и да још очекујеш побједу додиковца?
  На Сокоцу најбољи показатељ вриједности додиковог режима, народ је то одбацио и казнио на изборима.
  У Источном Новом Сарајеву, хехехехе..ја то тумачим, исто као да је неко 1946 отишао у Четнике, тако је и тај лет у празно снсд-а, са „извршним вијећем“ и слинишом додиком, брзо ће се та општина вратити СДС-у, уосталом град је потпуно у рукама СДС-а, са 5 општина СДС и једна снсд!

 9. „паре за све то су прављене из оног што се могло звати „црни буџет“ и није то никакав јерес, напросто такав црни буџет постоји и данас у много већем обиму, само га додиковци не одвајају за одбрану земље као онда Радован, већ за лично богаћење и изношење новца ван земље!“
  ++++

  Поента је што се многима осладио „црни буџет“ (који се успут истопио, па су прешли на бијели буџет. И ја кад купим еурокрем поједем прво црни дио, па онда окадим и бијели:-) јбг… изгледа да ови имају фрустрације из дјетињства:-)

 10. E moj rammstaine, nisam komentarisao ovdje, a ni citao komentare 5 mjeseci, ali jedno sam shvatio. Ti se ne mijenjas. U stvari, dosta si gori. Tebi Branko Djeric ne moze biti prijatelj, jer on nema tako ogranicene, proste i zatupljene prijatelje. Nemoj da izmisljas, svi znaju da je Branko trazio da se Momo smijeni, jer je on reketirao, svercovao, otimao. To svi znaju ovdje u Palama. Zato suti. Taj Joja Tintor i njemu slicni su „Rasini smekeri“, koji nisu pravili nikakav crni budzet za Republiku Srpsku, nego svoje licne budzete od drzavnih para, kako bi kupovali imovinu po Srbiji.

  Prosto pitanje: Otkud Momu Mandicu i njegovom sinu imovina u Beogradu, i to milionska?! Upravo od crnog budzeta. Zato suti.
  Taj tvoj Miki Kovacevic je smijurija, bezveznjakovic koji nema pojma i nije nista u zivotu radio. Svi znaju kako je SDS u Palama pobijedio. Kupovinom glasova, kroz pare koje su dali Paljanski privatnici, zbog poslova.
  Za Sokolac se, zamisli, slazem sa tobom. Svijet nije do sada vidio vecih budala od Colovica, s tim sto ce sada imati Cicka Bjelicu. Bilo sta za njega reci je suvisno.
  Sto se tice Istocnog Novog Sarajeva, a cudi me da si neobavjesten, ovi „moji“ mi kazu da je novoizabrani nacelnik potpuno prekrizio Sinisu Dodika. I prije, a i posle kampanje.
  Od tih 6 opstina u IS, ubjedjen sam da ce se najbolje raditi u Istocnom Novom Sarajevu i Istocnoj Ilidzi.

 11. tomcat, 24.10.2012. 22:19:19

  Не паламуди, хоћеш да ти набројим сву заједничку родбину и моју и професора доктора Ђерића!?
  Можда ти је предавао на економском, али ниси ти могао стићи дотле…:P
  А за Мандића, ти и твоји можете само да му гребете под прозором, човјек је био и остао шмекер, а кад се сјетиш његове имовине по Београду, ајде нас подсјети колико те имовине има твој чобан додик?
  Па чиме тај парадокс браниш, подржаваш додиков лоповлук да би осуђивао Мандићев?

  Хехехе…парадокс си ти иначе, а за резултате избора на Палама, па то си требао објаснити народу, а не мени, ја сам знао од почетка да ће вас СДС разгузити јер сте слугењаре лакташког режима, радите против Пала и Источне Српске!
  На Палама СДС никад није изгубио власт од 1990, а Пале су и даље један од најперспиктивнијих средина у РС, па ти стави прст на чело зашто је то тако…размисли 😛

 12. herc64, 24.10.2012. 22:34:58,

  ma lik je 100 % ostrasceni aktivista SDS-a koji od drveta ne vidi sumu. Nikada, koliko citam njegove postove, nije priznao nijednu gresku SDS-a, bilo na lokalnom ili republickom nivou. Brani neodbranjivo i likove kojih se normalni ljudi gnusaju i okrecu glavu od njih na ulici. Ali eto, u demokratskom svijetu svako ima to pravo. Samo on iz svoje nemoci napada druge i vrijedja.

  rammstein, 24.10.2012. 23:01:19,

  hajde molim te nabroji mi tu rodbinu. Pa da vidim tvoje zajednicke rodjake sa prof Djericem iz Rogatice.
  E jbg, u pravu si, nisam bio na ekonomskom, nego znam covjeka.
  I opet se slazem sa tobom, svi oni koji imaju privatnu imovinu stecenu zloupotrebom drzavnih para, neka odgovaraju. I Dodik i Mandic. Nadam se da hoce jednom.
  Sto se tice Pala, suti molim te, ne brukaj se. Ptice na grani znaju da su izbori kupljeni. To treba reci narodu. Zato, suti. Sigurno si bio jedan od aktivista koji je isplacivao po 50 KM za 650 posmatraca SDS-a. Ne mozes dalje ni dobaciti.
  Hajde, demantuj me.

 13. tomcat, 25.10.2012. 09:33:48

  еееј…јбт. чему то разасипање енергије на беспотребну причу око тога шта ја знам, а онда ме ти убјеђујеш да ја не знам ко сам ја, већ сам ја оно што ти кажеш да јесам!?

  Тако и за професора доктора Бранка Ђерића из Пухала село Глуховина код Рогатице, брат од Ранка, Љупка и Млађена.
  Братић његов др Јован Ђерић на Клиничком центру у Београду, исто мој пријатељ, сестрићи Миро и Драган Крунић…Миро био некад шеф кризног штаба Соколац исто при СДС-у, Драган програмер био у Зеници, Бранкова братична Воја супруга од такође мог доброг пријатеља Ненада Самарџије носиоца листе СДС-а за Соколац…итд, итд,…не мора све партијски да се гледа ето Бранков други сестрић је био начелник Хан Пијеска, Горан Ашоња из снсд-а…али шта ја ту теби имам објашњавати ти си „информисан и паметан“ толико да знаш да су изборе на Палама добили купљени гласови, а не да је то био интерес грађана или кључних људи града и фирми као Станишић, Фуртула, Лучић,…

  ‘Ајде ти мало на поправни, ти и твој снсд-е, није ти запало за око да сте изгубили у свим срединама од Дрине до Сарајева, Вишеград, Чајниче, Ново Горажде, Рогатица, Соколац, Пале, Илиџа,…јбг остали сте на власти једино још у Калиновику и Бањалуци њима тамо још увијек треба чобан! :PB-)

Оставите одговор