Лукшић: Почетак преговора са ЕУ јасан успјех

Одлука Европског савјета о почетку преговора Црне Горе са Европском унијом (ЕУ) потврда је позитивних процеса у друштву, њене стабилне демократије и побједничке визије, рекао је црногорски премијер Игор Лукшић. "Доживљавам ову одлуку и као показатељ да је ЕУ, упркос актуелним изазовима и ограничењима са којима се суочава, истрајна у политици проширења, спремна да уважи […]

субота, јун 30, 2012 / 10:57

Одлука Европског савјета о почетку преговора Црне Горе са Европском унијом (ЕУ) потврда је позитивних процеса у друштву, њене стабилне демократије и побједничке визије, рекао је црногорски премијер Игор Лукшић.

"Доживљавам ову одлуку и као показатељ да је ЕУ, упркос актуелним изазовима и ограничењима са којима се суочава, истрајна у политици проширења, спремна да уважи посвећеност и напоре држава, као што је Црна Гора, које чине одлучне кораке ка њој“, казао је Лукшић.

Он је синоћ у вили "Горица" у Подгорици приредио коктел поводом почетка преговора Црне Горе са ЕУ.

Лукшић је рекао да је почетак преговора Црне Горе природан наставак процеса проширења. "Понављам, нема уједињене Европе ако и западни Балкан није у њој", истакао је он.

Премијер је оцијенио да је почетак приступних преговора јасан успјех.

"Али и подстицај да радимо и више и боље. Да ли Влада има највећи терет посла и одговорности? Да, али, наша добитна карта је да свако од нас одради свој дио посла. Позивам све друштвене чиниоце да заједно, амбициозно, са још више ентузијазма и још снажније наставимо да мијењамо себе и црногорско друштво ка остваривању универзалних вриједности“, казао је он.

Као озбиљни креатори политике и лидери свјесни одговорности које носимо за будућност наше државе, спремни смо, каже он, да одговоримо и најзахтјевнијим изазовима.

“Данас не бисмо били овђе да нисмо имали снаге и довољно политичке и друге мудрости да на прекретницама доносимо праве одлуке, као и да спроводимо мјере које понекад нису популарне, али које на дуги рок обезбјеђују квалитетне развојне могућности”, рекао је Лукшић.

Према његовим ријечима, таква политика омогућава наставак европског и евроатлантског пута.

"Европске преговоре почињемо са поглављима којим јачамо правну сигурност наших грађана и наше привреде. На корак смо од чланства у НАTО-у. На овај начин шаљемо јасну поруку инвеститорима да је Црна Гора простор у који треба улагати", поручио је Лукшић.

Он је нагласио да су досадашњи напори дали видљиве, мјерљиве резултате.Оставите одговор